Ženy v Česku mají o pětinu nižší mzdy než muži. Ministerstvo chystá osvětu

České ženy mají podle ministerstva práce oproti mužům o 22 procent nižší mzdy. Zatímco muži v průměru berou 30 tisíc korun měsíčně, ženy si vydělají o 6,5 tisíce méně. Největší rozdíly jsou mezi vysokoškoláky na manažerských pozicích. Údaje pocházejí z Českého statistického úřadu. Resort proto připravuje kampaň, která má rozdíly v odměňování snížit. Inspektorát práce také chystá kontroly, což se ale nelíbí zaměstnavatelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

Rozdíly v příjmu mají negativní dopad hlavně na ženy-samoživitelky, které jsou ohrožené chudobou. „Je to hodně i o dětech, které potom nemohou chodit na kroužky, nemohou se svými spolužáky a spolužačkami jezdit na lyžařské zájezdy a školy v přírodě, takže to má obrovské negativní dopady,“ vysvětluje ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo práce chce kampaní upozornit na rozdíly ve výdělcích žen a mužů. Více ministryně Michaela Marksová z ČSSD a koordinátorka České ženské lobby Hana Stelzerová

Ministerstvo proto startuje osvětovou kampaň. Vytvoří manuál, jak si vyjednat férovější mzdy nebo mzdovou kalkulačku, aby si ženy mohly spočítat, jaká je obvyklá cena práce v jejich regionu. Na diskriminační platové rozdíly se také zaměří kontroly inspektorátu práce.

„Inspektoři a inspektorky práce dostanou metodiku, na co se při kontrolách zaměřovat, když se jedná právě o nerovnosti v odměňování, a někdy v dubnu chceme spustit masivnější kontrolní akci. Domnívám se, že všechno v zákoně máme, ale problém je, že antidiskriminační zákon neumíme využívat a platí to hodně i na soudy,“ myslí si Marksová.

Medián hrubé mzdy a meziroční růst v procentech u mužů / žen | Foto: Český rozhlas

S kontrolami inspektorátu práce ale nesouhlasí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Jestli půjdou kontrolovat do soukromého sektoru, tak si myslím, že už je vidět, že ministerstva nemají co na práci, protože to je věcí té soukromé firmy. Jsou-li to firmy se státní účastí nebo státní úřady, tam jejich pravomoc je,“ reagoval.

Paní Marie z Ústí bere méně než její kolega. Takových žen je v Česku téměř čtvrtina

Číst článek

Ministerstvo práce chce rozdíly v odměňování mužů a žen snížit do pěti let. Česko je v tomto ohledu na třetím místě od konce evropského žebříčku. Za ČR se umístilo pouze Rakousko a Estonsko.

Konkrétní vliv na důchody

Výše platů má později i zásadní vliv na vyplácený důchod. Jak plyne z dat České správy sociálního zabezpečení, průměrné starobní důchody žen mohou být v některých okresech až o necelé 4 tisíce nižší oproti těm mužským.

Ženy slaví MDŽ. Obchodníci nabízejí květiny, cukrovinky, romantické knihy nebo zájezdy

Číst článek

To je případ Karviné, kde muži v průměru dostávají necelých 12 tisíc korun, ženy pak necelých 8 tisíc. Na opačném konci pomyslného žebříčku je pak Jablonec nad Nisou, Prachatice, Semily, Praha či Brno, kde se rozdíly pohybují okolo 1500 korun.

Detaily jsou k dispozici v následující mapce. Jde však o průměrné hodnoty, které jsou jen orientační - při výpočtu důchodu totiž záleží na individuální situaci žadatele či žadatelky.

Rozdíly mezi starobními důchody mužů a žen (v procentech z průměrného důchodu)

Jan Cibulka, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme