Přesně před dvěma lety zmizel let MH370. Pátrání stále pokračuje

Od jedné z nejzáhadnějších událostí v dějinách letectví dnes uplynuly dva roky. Cestou z Kuala Lumpur do Pekingu v březnu 2014 prakticky beze stopy zmizel Boeing 777 Malajsijských aerolinií s 239 lidmi na palubě. Vyšetřovatelé dnes vydali novou průběžnou zprávu ohledně pátrání po osudu letu MH370.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní pasažérů si připomínají dva roky od zmizení letu MH370

Příbuzní pasažérů si připomínají dva roky od zmizení letu MH370 | Zdroj: Reuters

Zpráva je velmi stručná, pouze třístránková. V sedmi krátkých bodech vlastně jen popisuje to, co už je známo.

Konstatuje, že rozsáhlá pátrací akce na jihu Indického oceánu zatím k objevení trosek nevedla. Dodává ale, že pátrání pomocí speciálních lodí a podmořských sonarů pokračuje.

Zpráva také připomíná, že jediným nalezeným úlomkem, který prokazatelně pochází ze ztraceného letadla, je kousek křídla vyplavený loni v létě na ostrově Réunion, několik tisíc kilometrů od předpokládaného místa zřícení. Další dva kusy objevené ještě dál u pobřeží Mosambiku teď vyšetřovatelé prověřují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před dvěma lety zmizel prakticky beze stopy let MH370. Stále není jasné, co se tehdy stalo

Řada pozůstalých se nevzdává naděje, že se trosky jednou podaří nalézt a že se díky tomu dočkají odpovědi na otázku, co se vlastně s jejich příbuznými stalo. Dcera jedné z cestujících popsala na shromáždění k druhému výročí neštěstí své pocity:

„Lidé říkají, abych se přes to přenesla. Ale jak? Pokud se něco stane někomu blízkému, pokud někdo z vašich blízkých zemře, tak se zkrátka musíte ptát, co se stalo. A když vám řeknou 'nevíme', tak takovou odpověď zkrátka nemůžete jen tak přijmout.“

Pátrání po troskách letadla už vyšlo v přepočtu na víc než tři miliardy korun a ochota zúčastněných zemí investovat do něj další prostředky klesá. Příbuzní se ale snaží přesvědčit úřady, aby hledání pokračovalo co nejdéle.

V souvislosti s letem MH370 se teď také množí žaloby, a to zejména na Malajsijské aerolinie. Podle takzvané Montrealské konvence je totiž nutné požádat o odškodnění do dvou let od letecké nehody. Příbuzní tedy často čekali se žalobou do poslední chvíle v naději, že se mezitím přece jen podaří zjistit, co se vlastně s letem MH370 stalo.

Příbuzní pasažérů si připomínají dva roky od zmizení letu MH370 | Foto: Reuters

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme