Olomoučtí studenti se jako první v Česku spojili s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Olomouc jako první v Česku navázala rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Studenti tří olomouckých gymnázií mluvili zhruba deset minut s britským astronautem Timothym Peakem. Stanice byla v té chvíli vzdálená 400 kilometrů od zemského povrchu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoučtí studenti navázali jako první v Česku rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS)

Olomoučtí studenti navázali jako první v Česku rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) | Zdroj: ČTK

Po rozloučení s britským astronautem zavládly v posluchárně olomoucké přírodovědecké fakulty radost i úleva. Hlavnímu organizátorovi Leo Hučínovi spadl kámen ze srdce:

„Bylo to perfektní, všechno se povedlo. Kontakty se hodnotí, kolik se podařilo otázek z těch naplánovaných. My máme stoprocentní výsledek a ještě jsme se stihli i s Timem rozloučit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoučtí studenti se jako první v Česku spojili s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Přenos nakonec nezhatilo počasí ani technika. Kvalita spojení byla podle Hučína dobrá, i když chvíli kolísala.

„Jak stanice přelétává a je nízko nad obzorem, je to trošku horší a je asi trojnásobně daleko, než když je přímo nad námi. Takže ze začátku bylo poznat, že signál byl trošičku horší, ale pro nás je to naprosto standardní a normální situace. Ale potom v průběhu, u druhé třetí otázky, už to bylo v podstatě krásné,“ přiblížil.

První z osmnácti připravených otázek položila gymnazistka Alžběta Maleňáková. Počáteční trému prý ihned vystřídala euforie. „Jak jsem přišla k mikrofonu, spadlo to ze mě, řekla jsem otázku a najednou neskutečná radost, že mi opravdu odpovídá člověk z vesmíru. Najednou si to plně uvědomuji a je to skvělé,“ popsala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radiovému spojení s ISS předcházela řada zkoušek. Při poslední z nich byla i redaktorka ČRo Blanka Mazalová

Studenti se od Peaka dozvěděli například to, že jíst ve vesmíru je legrace, protože se nemusí nic odkládat. Je prý ale potřeba dávat pozor na nepořádek. Zjistili také, že bez gravitace se hůře spí a není nad zemskou přitažlivost a teplou peřinu.

Čas prý astronautům ubíhá mnohem rychleji, protože mají program naplánovaný do minuty. Občas se ale dívají na filmy nebo si zahrají na kytaru či klávesy. Život ve vesmíru se podle Peaka nejvíc podobá pobytu na ponorce.

Nechybělo mnoho a místo rádiového přenosu se mohl uskutečnit videopřenos. Podle Lukáše Richterka z olomoucké univerzity z něj nakonec sešlo kvůli jednomu z experimentů na vesmírné stanici.

„Uvažovali jsme o tom, žádali jsme o to a musíme pochválit našeho mentora, že pozemní podpora přenosu byla v pohotovosti a připravená jak v Británii, tak v Itálii, ale NASA provádí experiment, který se zabývá chováním vodičů v magnetickém poli ve stavu beztíže, a tam je potřeba elektrické napájení,“ vysvětlil.

Protože má ISS omezené zdroje energie, kabel, který by mohl napájet webkameru, byl z rozhodnutí NASA použit právě pro tento experiment.

Richterek by si kontakt s britským astronautem rád zopakoval, rádiové spojení by ale vyměnil za osobní setkání.

Olomoučtí studenti navázali jako první v Česku rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Budeme se snažit o to, že by možná třeba Tim Peake, až objede britské školy, mohl navštívit Českou republiku. Pak bychom se samozřejmě snažili, aby navštívil nejenom Prahu, o čemž se teď jedná, ale aby to byla i Olomouc. Ale to je teď hodně nejisté, protože po příletu v červnu bude minimálně několik měsíců aklimatizace,“ nastínil.

Příprava zabrala roky

Olomoučtí radioamatéři, studenti a místní univerzita chystali ojedinělou akci společně s americkou kosmickou agenturou NASA pět let. Přímému přenosu předcházela řada zkoušek.

„Dostali jsme přidělený termín. Ten první měl být už v září loňského roku, ale bohužel tam došlo k havárii dopravní zásobovací lodi, takže nás odsunuli na březen. A jsme rádi, že jsme vůbec dále zůstali v pořadí,“ upozornil předseda Hanáckého radioklubu Rudolf Bláha.

Připomněl také, že do poslední chvíle nebylo nic zcela jisté. Povídání s astronauty mohlo zhatit například počasí.

Olomoučtí studenti navázali jako první v Česku rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Kdyby náhodou přiletěl bouřkový mrak. Nemusí to být zrovna bouřka, stačí bouřkový mrak, který se tady objeví, mohl by nám vyřadit některá zařízení. A potom nějaká mimořádná událost na sluníčku,“ přiblížil.

Přípravu studentů měla na starosti učitelka Eva Farmačková: „Studenti se připravovali v hodinách fyziky, připravovali se v radioklubu. Někteří tedy mezitím odrostli, tak jsme je museli nahradit novými, ale příprava pořád kontinuálně probíhala.“

Pro pokládání otázek platila určitá pravidla. „Je tam důraz na správnou výslovnost, rozhodně musíme otázku začít představením, oslovením toho astronauta nahoře a zakončit otázku slovem over,“ shrnul student Vojtěch Nevřel.

Mezinárodní vesmírná stanice je jediným trvale osídleným místem mimo Zemi. Planetu oběhne za 92 minut. Na ISS se provádí řada výzkumů, především se zjišťuje vliv stavu beztíže na lidský organismus.

Mezinárodní vesmírná stanice - ISS | Foto: Michal Jindra

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme