Cvičení na hranicích podle Tuhého ukázalo, že policie potřebuje lepší přístroje

Policisté zvládnou na hranicích odbavit za šest hodin asi 50 uprchlíků a dopravit je do záchytných zařízení. Ukázalo to dnešní cvičení na přechodech v Mikulově a Dolním Dvořišti. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého policie ve zkoušce obstála, projevily se ale také některé nedostatky, zejména v technickém vybavení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičení Vlna, při němž policisté simulovali příchod většího množství migrantů. Snímky jsou z hraničního přechodu Mikulov

Cvičení Vlna, při němž policisté simulovali příchod většího množství migrantů. Snímky jsou z hraničního přechodu Mikulov | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Policii podle Tuhého chybí například mobilní zařízení pro snímání otisků prstů.

„Na přímou lustraci na místě, abychom nemuseli následně migranty převážet do konkrétních pevných míst, protože takové pracoviště vyžaduje, aby mělo určité zázemí,“ upřesnil policejní prezident.

Dalším problémem bylo propojení jednotlivých databází s koncovými stanicemi, které policisté používali na registračních místech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky cvičení shrnul jeho velitel, ředitel Služby cizinecké policie Milan Majer

Do cvičné ostrahy hranic s Rakouskem se dnes zapojilo asi 200 policistů. Zaměřovali se na kontroly běženců a fungování registračních míst, které jsou nyní známy třeba z Makedonie či Maďarska.

Na registračních místech museli s uprchlíky udělat pohovory, zkontrolovat jim doklady a podle jejich případného zájmu o získání azylu rozhodli o jejich převozu do detenčního nebo jiného zařízení.

Policisté spustili cvičení Vlna. Zkouší, jak jsou připraveni na možný nápor migrantů

Číst článek

Ke cvičení se připojilo také 20 celníků, kteří namátkově kontrolovali osoby i zboží v autech. Vyzkoušeli si také dva nové služební psy. Policisté zase otestovali nové přístroje, nakoupené na konci loňského roku. Šlo třeba o rentgeny, kamery, termokamery, které dokážou zmapovat lidi v autech, nebo o nová terénní auta. Zelenou hranici při cvičení ze vzduchu hlídal vrtulník.

Podle Zemana by hranice mohli střežit i dobrovolní hasiči

Podle prezidenta Miloše Zemana by státní hranice mohli v případě potřeby hlídat i dobrovolní hasiči. Zeman na návštěvě Karlovarského kraje prohlásil, že by se jich do této činnosti mohlo zapojit až šest tisíc. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale takové řešení zpochybnil.

„Umím si představit, že v rámci systému IZS při nějakém větším problému, ať už je to migrační vlna, povodně nebo něco jiného, hasiči zabezpečují nějaké zázemí, ale že by přímo hlídali hranici, to si neumím za stavu současné legislativy představit,“ uvedl Chovanec.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme