Nájemce Kliniky prošetřuje policie, zastupitelé Prahy 3 o centru nejednali

Neoprávněné obývání budovy bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově vyšetřuje policie. Dostala několik podnětů. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který objekt spravuje, podal na aktivisty trestní oznámení. Budovu odmítají opustit od minulé středy, kdy jim vypršela smlouva o pronájmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika skončila 2. března o půlnoci smlouva o výpůjčce budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika skončila 2. března o půlnoci smlouva o výpůjčce budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově | Zdroj: ČTK

„V současné době veškeré podněty a ta trestní oznámení policisté vyhodnocují. Samozřejmě i zajišťují potřebné materiály a dokumenty. A teprve poté budou kvalifikovat celou věc a rozhodovat, zda došlo nebo naopak nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

V budově bývalé polikliniky na pražském Žižkově už šestým dnem nelegálně přebývají aktivisté. Smlouva se státem o pronájmu budovy jim vypršela ve středu. Problém dnes měli řešit na mimořádném jednání zastupitelé městské části Prahy 3, ale nakonec nejednali.

Koalice vedoucí Prahu 3 neschválila program dnešního jednání zastupitelstva, které svolala opozice kvůli situaci Autonomního sociálního centra Klinika na Žižkově. Na programu jednání byl jen jeden bod, a to právě budoucnost autonomního sociálního centra Klinika.

O schválení programu ve vypjaté atmosféře diskutovali zastupitelé přes dvě hodiny, přítomné aktivisty nenechali promluvit.
Pozvánku na schůzi dostal ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO a ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Aby mohli aktivisté v budově legálně zůstat, mohlo by jim pomoct převedení objektu pod pražský magistrát. Navrhují, aby Praha převzala objekt Kliniky například výměnou za pozemky, o které má stát už delší dobu zájem.

Aby se návrhem pražské zastupitelstvo zabývalo, musí sehnat aktivisté aspoň tisíc podpisů. Podpisy chtějí sesbírat do 19. března.

Kauza centrum Klinika | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme