Obchodníci používají praktiky 'šmejdů' i na trhu se zemědělskou půdou, senioři přišli o statisíce

Zemědělská půda je cenným zbožím. Její tržní cena se za posledních pět let v porovnání s oficiálními úředními cenami zhruba zdvojnásobila. Pozemky k zemědělskému využití tak začaly zajímat obchodníky, kteří se na nich snaží vydělat. Podle svědectví klientů vystupují seriózně, působí důvěryhodně. Lidé, kteří s nimi uzavřou smlouvu, pak ale mnohdy litují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled z Napoleonky

Výhled z Napoleonky | Foto: Aleš Spurný

„Máme konkrétní případ kupní smlouvy, která je na šesti stranách, kdy prodávající přišla řádově o 150 tisíc korun. Další rodina přišla o 1,5 milionu,“ říká Miroslav Novák, ředitel zemědělské společnosti Astur Straškov.

Popisuje přitom dva případy, kdy lidé přistoupili na nabídku makléřů a zpětně zjistili, že za svou půdu mohli získat mnohem víc peněz. „Jsou to poměrně obsáhlé kupní smlouvy. Právnicky jsou dobře provedené, ale lidsky to je hyenismus,“ dodává Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodníci se stylem podobným šmejdům podvádějí seniory i na trhu se zemědělskou půdou. Na Litoměřicku natáčela Lucie Valášková

Český rozhlas s dotčenými lidmi mluvil, ale vzhledem ke svým složitým situacím se nechtěli k případu sami vyjadřovat.

Podle Miroslava Nováka se takzvaní obchodníci zaměřují obzvlášť na seniory. „A stejným způsobem jako u obchodů s vadným zbožím se potom snaží přesvědčit k prodeji půdy,“ vysvětluje.

Zájemci o odkup půdy si vyhledávají v katastru lidi, kteří vlastní nějaké pozemky. Pak je osloví, nejčastěji prý zasílají dopisy.

„Týdně dostávám dva nebo tři dopisy, kde mi nabízejí, abych prodal pozemky. Jenže já, jak vidím jiný okres než Litoměřice, tak to roztrhám. Protože jsou to všechno zloději a překupníci, kteří okrádají starší lidi,“ popisuje své zkušenosti majitel půdy Zdeněk Čáp.

„A když je to někdo z našeho okresu, tak buď si mohu zjistit, jestli je to zemědělec anebo je to také nějaký dobrodruh,“ dodává.

ČRo oslovil i makléře, autory několika dopisů, ale konkrétní cenové nabídky pro porovnání nechtěli sdělovat.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme