Fico se pokusí o sestavení slovenské vlády. Je to ale téměř nemožné

Slovenský premiér Robert Fico dostal od prezidenta Andreje Kisky za úkol sestavit novou vládu. Jeho Smer ale čekají složitá vyjednávání. Strana sice ve víkendových volbách zvítězila, nemá však potřebnou většinu. Pět z osmi parlamentních stran dopředu říká, že s Ficem jednat nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Robert Fico (vlevo) dostal pověření od prezidenta Andreje Kisky k sestavení vlády

Premiér Robert Fico (vlevo) dostal pověření od prezidenta Andreje Kisky k sestavení vlády | Zdroj: ČTK

Robert Fico dostal od Andreje Kisky čas na vytvoření koaliční vlády do příštího pátku, už teď je ale jasné, že to bude téměř nemožné.

Dvě strany, které chtěl šéf Smeru oslovit, už totiž odmítly pozvání k jednáním – předseda strany Most-Híd Béla Bugár a lídr strany Síť Radoslav Procházka potvrdili, že s Ficem o složení koaličního kabinetu jednat nehodlají.

Fico dnes také komentoval výsledek víkendových voleb. Podle něj jde o útok na standardní strany. „Došlo k významným destruktivním zásahům do slovenského politického systému,“ prohlásil.

 

Slovensko podľa premiéra Roberta Fica potrebuje v najbližších mesiacoch predovšetkým zmysluplnú a stabilnú vládu. „...

Zveřejnil(a) SMER - SD dne 8. březen 2016


Místopředseda Smeru a ministr vnitra Robert Kaliňák Českému rozhlasu sdělil, že bude potřeba přistoupit na kompromisy.

„Před Slovenskem a celou Evropou jsou velké výzvy. Po volbách samozřejmě bývá mnoho – často kategorických – prohlášení, ale na konci dne musí zvítězit zdravý rozum,“ upozornil.

Strategie? Nekomplikovat předsednictví EU

Strategií pro sestavení nové vlády je podle Kaliňáka nepoškodit zájmy Slovenska a také nekomplikovat předsednictví Evropské unii v dobách nejen migrační, ale i ekonomické krize, která souvisí s Řeckem.

„Proto má být hlavní strategií odpovědnost za další chod státu, nemluvě o tom, že Slovensko podobně jako Česká republika má velmi dobře ekonomicky našlápnuto a máme velmi dobré šance dosáhnout na zvyšování životní úrovně,“ uvedl.

O složení vlády už neformálně vyjednávají středopravicové strany, které se dostaly do parlamentu. Ve volbách uspěla i pravicově extremistická Lidová strana, kterou vede banskobystrický hejtman Marian Kotleba. Získala 14 křesel, a je tak pátou nejúspěšnější partají voleb. S Kotlebou ale nikdo vyjednávat nebude.

Výsledky voleb do Národní rady Slovenské republiky | Foto: ČRo

Petr Vavrouška, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme