Zemřel producent The Beatles George Martin. Bylo mu 90 let

Ve věku 90 let zemřel producent skupiny The Beatles George Martin. Oznámil to Ringo Starr, bývalý bubeník skupiny. Martin byl považován za pátého člena této slavné britské čtyřčlenné kapely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Producent skupiny The Beatles George Martin

Producent skupiny The Beatles George Martin | Zdroj: Reuters

V rozhovoru pro italský časopis Chitarre Martin kdysi uvedl, že sice od začátku nebyl o úspěchu Beatels přesvědčený, považoval je ale za okouzlující mladíky a někde uvnitř cítil, že mají obrovský potenciál a mohli by se stát skvělou kapelou.

V hudebním průmyslu se pohyboval téměř 50 let. Vystudoval hudební školu a po válce začal pracovat v hudebním archivu BBC. Později přešel do vydavatelství Parlophone, přes které se nakonec seznámil s manažerem Beatles Brianem Epsteinem a stal se jakýmsi hnacím motorem kapely.

Martin měl na rozdíl od členů kapely hudební vzdělání, byl dobrý aranžér a také klávesista. Měl nejvýraznější vliv na konečný zvuk nahrávek a stál také za výměnou původního bubeníka kapely Peta Besta za Ringo Starra.

BBC ve svém nekrologu píše, že George Martin dokázal přetvářet do reality často velmi mlhavé představy kapely. John Lennon po něm například prý jednou chtěl, aby vymyslel oranžový zvuk.

Martin byl také velmi talentovaný hudebník. V 21 letech se dostal na konzervatoř, i když neuměl noty. Na některých nahrávkách Beatles ho můžeme slyšet hrát na piano.

George Martin spolupracoval i na několika budoucích hitech. Podílel se například na nahrávání skladeb In My Life, Michelle nebo Yesterday. Pro Beatles napsal i několik orchestrálních melodií. Podílel se také na filmu A Hard Days Night, za který byl nominovaný za Oscara.

Později George Martin produkoval nahrávky i pro Stinga nebo Eltona Johna. V roce 2002 byl hlavním producentem koncertu ke Zlatému jubileu Alžběty II.

Soustrast rodině George Martina vyjadřuje řada známých osobností. "Pokud si někdo zaslouží titul pátý Beatle, je to George," uvedl například v prohlášení Paul McCartney. Martina prý považoval za svého druhého otce.

Lenny Kravitz napsal, že odešla další hudební legenda. Britský premiér Martina na Twitteru popsal jako velikána, který stvořil nadčasový pop. A o svůj smutek se podělil třeba také Roger Moore, k jehož první bondovce složil George Martin hudbu.

Členové Beatles po rozpadu kapely v roce 1970 | Foto: Český rozhlas

Marie Machytková, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme