Šéf vojenské kanceláře prezidenta Pilc neuspěl s rozkladem kvůli prověrce

Náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc neuspěl s rozkladem kvůli odebrání bezpečnostní prověrky. Ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil potvrdil původní rozhodnutí úřadu a rozklad zamítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rostislav Pilc

Rostislav Pilc | Foto: Eva Dvořáková

Pilcův advokát Daniel Volák rozhodnutí zpochybnil, odůvodnění je prý zarážející a vyvolává mnohé otazníky.

Rostislav Pilc je bývalý vysoký důstojník Vojenského zpravodajství. Po vypuknutí takzvané kauzy Nagyová se stal na chvíli šéfem armádní tajné služby a měl ambice stát se i oficiálním ředitelem. K tomu ale nedošlo.

Prostřednictvím šéfa vojenské kanceláře vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže.

Pilc měl dosud na starosti také vypracovávání podkladů pro jmenování generálů a nejvyšších představitelů vojenských vysokých škol.

Prezident Miloš Zeman v minulosti řekl, že Pilc bude muset bez prověrky v pozici skončit. Později ale uvedl, že počká na rozhodnutí o rozkladu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme