Mléčné výrobky z Česka míří na arabské trhy, podpoří je dotace z EU

Čeští mlékaři by mohli více vyvážet do arabských zemí. Pomoci tomu má nový evropský dotační program s názvem Milky Way. Celkem mlékaři dostanou 140 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko, sklenice mléka, mlíko

mléko, sklenice mléka, mlíko | Foto: CC0 Public domain

Polovinu peněz na tříletý program dá Evropská unie, o zbytek se podělí stát a zapojené české mlékárny. Serveru Novinky.cz to řekl předseda Českomoravského svazu mlékařů Jiří Kopáček.

Peníze mají podpořit propagaci českých mléčných výrobků. Program je zacílený na Libanon, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty.

Podle Martina Pýchy, tajemníka předsedy Zemědělského svazu ČR, mají mléčné produkty z Česka v arabských zemích šanci na úspěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

České mléčné výrobky by mohly více prorazit na trhu v arabských zemích. Pomoci tomu má nový dotační program EU. Více Martin Pýcha, tajemník předsedy Zemědělského svazu ČR

„Arabské země jsou země, kde dlouhodobě existovaly dobré vzájemné obchodní vztahy a potraviny se do arabských zemí vyvážely. Je to dáno tím, že nemají příliš velký potenciál pro zemědělskou prvovýrobu, takže jsou agrárně dovozovými zeměmi,“ vysvětlil pro Český rozhlas.

Do programu už se zapojily třeba Mlékárna Hlinsko z koncernu Agrofert Andreje Babiše, která do arabských zemí dlouhodobě vyváží kondenzované mléko, nebo Polabské mlékárny.

Podmínkou vstupu do projektu je, že mlékárny uhradí náklady, které teprve zpětně pokryjí dotace.

Větší odbyt v arabských zemích má mimo jiné vyvážit negativní dopady ruského embarga na dovoz mléčných výrobků z Evropské unie.

V současné době Česká republika vyváží nejvíce mléka do Německa.

Vojtěch Koval, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme