Savčenková v závěrečné řeči odmítla vinu. V hladovce hodlá pokračovat

Před soudem v jihoruském Doněcku dnes s krátkou závěrečnou řečí vystoupila ukrajinská důstojnice Naděžda Savčenková, obviněná z podílu na smrti dvou ruských novinářů v Donbasu. Veškerá obvinění odmítla a oznámila, že kvůli soudním průtahům nepřestane se suchou hladovkou, kterou drží už týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková naslouchá svému právníkovi Iljovi Novikovovi

Nadija Savčenková naslouchá svému právníkovi Iljovi Novikovovi | Zdroj: ČTK

Savčenková před soud dorazila viditelně pohublá, působila ale vitálně. Soudce ji dokonce musel napomenout kvůli vulgárním slovům a gestům.

„Rusko unáší lidi, mučí je a pak je ještě soudí ve vykonstruovaných procesech,“ prohlásila Savčenková v narážce na svůj případ. Text závěrečné řeči zveřejnila už dříve její sestra Věra, dnes zazněl ve zkrácené podobě. Pilotka označila Rusko za zemi třetího světa s totalitním režimem, za stát, který porušuje lidská práva i mezinárodní právo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Naděždy Savčenkové sleduje i moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Rusku dala lhůtu deset dní na to, aby se jejím případem zabývalo. Soud ale rozhodl, že verdikt padne až 21. nebo 22. března. Savčenková proto oznámila, že bude pokračovat v suché hladovce, což znamená, že nejí ani nepije.

Už teď má Savčenková podle obhájců problémy se srdcem. Ukrajinská pilotka uvedla, že odvolávat se po vynesení rozsudku nebude. Od soudu prý nic dobrého nečeká. Zopakovala také, že se na Ukrajinu vrátí ať už živá, nebo mrtvá.

„Do vynesení rozsudku zbývají téměř dva týdny. To člověk, který drží suchou hladovku, vydržet nemůže. Buď jí násilím zavedou umělou výživu, nebo umře,“ upozornil advokát Nikolaj Polozov. Obhájci teď doufají, že Savčenkové pomůže tlak mezinárodního společenství na Rusko.

V Kyjevě na Ukrajině se konají již několik dní protesty na podporu Savčenkové | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Spojené státy i Evropská unie vyzývají k propuštění Savčenkové. O milost pro ukrajinskou pilotku žádá i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Prostřednictvím ruské ambasády chce dnes poslat dopis adresovaný prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„Je to moje iniciativa, nicméně klub KDU-ČSL hodlá v Poslanecké sněmovně udělat vlastní dopis, kterým se chce v této kauze také obrátit na ruského velvyslance v České republice,“ dodal.

Podle Bělobrádka existují vážné pochybnosti o tom, jestli soud bere v potaz všechny důkazy. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) už ruské velvyslanectví převzalo také dopis Karla Schwarzenberga s podpisy 91 poslanců ze všech klubů s výjimkou KSČM.

K propuštění Naděždy Savčenkové dnes na twitteru vyzval také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který je znepokojen vývojem jejího stavu.

Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková je v ruské vazbě od června 2014. Je obžalovaná z vraždy dvou ruských novinářů, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Podle Moskvy jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu na východě Ukrajiny úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů.

Savčenková všechna obvinění od počátku kategoricky popírá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté. Ruský prokurátor požaduje pro ukrajinskou pilotku 23 let vězení.

Hlavní ruská média o případu příliš neinformují, a pokud ano, tak z pohledu ruské prokuratury. Nezávislé zdroje se naopak snaží připomenout i argumenty obhajoby. Tedy především alibi, které má Savčenková na dobu útoku.

Na záznam dnešního jednání včetně závěrečné řeči Savčenkové s překladem se můžete podívat níže. Autorem českých titulků je Nikola Repin.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme