Volkswagen kvůli úsporám ukončil podporu dvou německých fotbalových klubů

Emisní skandál automobilky Volkswagen bude mít dopad i na německý fotbal. Jeden z největších sponzorů kvůli nutnosti šetřit oznámil ukončení podpory dvou předních klubů první a druhé Bundesligy. Postižené týmy se tak budou muset výrazně uskromnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klubu z Wolfsburgu, který VW vlastní, se omezení podpory nedotklo. Zatím.

Klubu z Wolfsburgu, který VW vlastní, se omezení podpory nedotklo. Zatím. | Zdroj: Reuters

Úsporná opatření Volkswagenu se dotknou známého prvoligového klubu Schalke 04 a také týmu Mnichov 1860 z druhé ligy.

Oběma klubům v létě končí s automobilkou sponzorské smlouvy a Volkswagen nyní oznámil, že už jim je neprodlouží.

Těžce se to dotkne zejména Mnichova 1860, který musí ve městě soupeřit o sponzory s daleko slavnějším Bayernem. V příští sezoně přijde o zhruba 40 milionů korun, což představuje velkou část klubového rozpočtu.

Emisní aféra VW
Americká Agentura pro ochranu životního prostředí loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Volkswagen i jeho dceřiné automobilky v této sezóně sponzorují 16 z 36 klubů první a druhé německé Bundesligy. Podporu dalších se údajně zatím omezovat nechystají.

Vedení koncernu ale současně přiznává, že ještě nemá vyčíslenou přesnou sumu, kolik zaplatí na odškodném za zfalšované emisní testy. Jak sama společnost přiznává, půjde o „velmi bolestnou“ částku a tyto peníze bude muset někde ušetřit.

Celkem dává Volkswagen do sponzorování fotbalu stovky milionů eur ročně. Největší obavy z problémů koncernu má prvoligový klub z Wolfsburgu, který automobilka celý vlastní a umožňuje mu nakupovat drahé posily.

ČRo, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme