Auditoři vyměřili Čapímu hnízdu už dříve milionové pokuty. Babiš o tom prý nevěděl

Úřady v minulosti udělily farmě Čapí hnízdo několikamilionovou pokutu za neoprávněný způsob čerpání dotací, napsal dnes server Neovlivni.cz. Za dvou auditů podle něj vyplývá, že část z dotace na stavbu luxusního konferenčního centra byla vyplacena neoprávněně a úřady za to vyměřily pokutu šest milionů korun i s penále. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), jehož Agrofert farmu vlastní, dosud tvrdil, že audity žádné pochybení nenašly, a dnes ČTK řekl, že o pokutě nemá informace. Pravicová opozice chce, aby z kauzy vyvodil zodpovědnost. Agrofert odmítl, že by pokutu dostal. Holding prý neměl s Čapím hnízdem v danou dobu nic společného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Čapí hnízdo

„Nic o tom nevím," uvedl Babiš na dotaz ČTK. V sobotním vydání deníku Lidové noviny přitom Babiš chybu v udělení dotací odmítal. "Dotace pro farmu Čapí hnízdo byla v minulosti opakovaně kontrolována úřady bez jakéhokoli nálezu. Je absurdní, že mě někdo vyzývá k přiznání chyby, kterou jsem neudělal a nemohl udělat," uvedl v novinovém vyjádření.

Agrofert odmítl, že mu byla vyměřena pokuta za čerpání dotací na Čapí hnízdo. S Farmou Čapí hnízdo prý Agrofert neměl v danou dobu nic společného. „To je opět velmi nafouknutá bublina. Je pravda, že tam hrozila až pokuta v té výši,“ řekl Českému Rozhlasu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podstatu kauzy kolem dotací pro Čapí hnízdo vysvětlila Sabina Slonková, šéfredaktora serveru Neovlivni.cz

„Nicméně úřad nakonec konstatoval, že my jsme jednali v dobré víře, vzniklo opravdu drobné administrativní pochybení a bylo nám odpuštěno 99 procent pokuty. To znamená, pokuta ve finále činila 37 tisíc korun. U tak velkých projektů prvožadatelů, jako byla farma Čapí hnízdo, se taková drobná formální pochybení stávají,“ míní Hanzelka.

Server Neovlivni.cz se odvolává na audit z roku 2011, z jehož závěrů plyne, že farma Čapí hnízdo si nechala od evropského dotačního úřadu poslat milionový příspěvek dříve, než zaplatila faktury za výstavbu centra.

Čerpání dotací však má probíhat opačně - projekty se proplácejí zpětně. Babišova firma podle auditorů zaplatila jednu ze tří faktur až ve chvíli, kdy už měla peníze na účtu.

„Takto provedená platba je v rozporu se smlouvou o poskytnutí dotace i s pravidly ROP, a proto je auditorským týmem považována za nezpůsobilý výdaj," citoval server z kontrolní zprávy k dotaci.

Toto stanovisko potvrdil i další audit z roku 2013, který pro ministerstvo financí zpracovávala společnost KPMG. Na základě pochybení byla vyměřena pokuta 3,6 milionu korun. Při započtení penále se konečná částka vyšplhala k šesti milionům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky šlo ale jen o administrativní chybu a žádné neoprávněné čerpání dotací

V roce 2012 byla ale podle informací serveru velká část pokuty prominuta a Babišova firma z ní platila pouze malou část - 37 tisíc korun plus odpovídající penále.

Pravicová opozice vyzývá k zodpovědnosti

„Mně celý ten případ připadá stále skandálnější," řekl dnes ČTK a Právu předseda ODS Petr Fiala. „Myslím, že ta kauza je tak vážná, že se musí zvažovat i setrvání Andreje Babiše ve vládě. Ptám se premiéra Sobotky: Co hodlá v této věci udělat? Jak se hodlá vyrovnat s tou kauzou Čapího hnízda?" dodal. V minulosti podle něj byli ministři i kvůli mnohem menším případům vyzýváni, aby odstoupili.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že pokuta není hlavním problémem u Čapího hnízda. „Ten problém je ten podvod, kdy za anonymní akcie schoval svoje vlastnictví, aby tu dotaci mohl vůbec dostat," míní. Pokud by bylo známo, že mu Čapí hnízdo patří, tak podle něj na dotaci neměl nárok. O odpuštění větší části pokuty v době, kdy byl sám ministrem financí, prý Kalousek nemá žádnou informaci.

Úřad pro boj proti podvodům prošetřuje jednu z firem Agrofertu kvůli evropským dotacím

Číst článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím na dotaz ČTK k případu nereagoval. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), do jejíhož resortu rozdělování dotací spadá, uvedla, že k případu nemá podrobné informace. S Babišem o něm prý mluvit nehodlá, protože o dotaci kdysi nežádal Babiš, ale někdo jiný.

Neovlivni.cz upozorňuje, že zatímco u prvního auditu z roku 2011 společnost chybu neuznala, u druhého už závěry přijala. Důvodem je prý fakt, že Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy na konci roku 2012 prominul 99 procent pokuty.

Oficiální vyšetřování okolností, za nichž Agrofert získal 50 milionů na výstavbu Čapího hnízda, zahájil minulý týden Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Případem se zabývá od letošního ledna také česká policie.

Společnosti v koncernu Agrofert | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme