Jaké důsledky bude mít pro Brazílii vyšetřování bývalého prezidenta?

9. březen 2016

Brazilská policie v pátek na několik hodin zadržela bývalého prezidenta Luize Inácia Lulu da Silva. Kriminalisté ho vyslýchali v souvislosti s korupčním skandálem kolem státní ropné společnosti Petrobras.

Policisté také provedli razii v Lulově domě. Bývalý politik, který odešel z prezidentského úřadu v roce 2011, ale podezření z korupce odmítá. Páteční zatčení označil za „divadlo pro média“.

Brazilský list O Povo uvádí: „Celá země si teď klade otázku, jaké důsledky bude mít vyšetřování někdejšího prezidenta. Politické otřesy, které skandál způsobil, nejsou patrné jen Brazílii, ale i za jejími hranicemi.“

„Jméno Lula dosud představovalo dobrou vizitku této jihoamerické země. Je proto jisté, že páteční policejní akce bude mít politické i společenské důsledky. A teprve se ukáže, jestli výsledky vyšetřování zásah kriminalistů ospravedlní.“

Čtěte také

Podle španělského deníku El País se korupční skandál kolem společnosti Petrobras vyšetřuje ve svízelné době. Brazílie je v ekonomické, politické a institucionální krizi. A její konec je v nedohlednu. V loňském roce se hrubý domácí produkt propadl o téměř čtyři procenta. A i ty nejoptimističtější prognózy vycházejí z toho, že letos zaznamená brazilská ekonomika tříprocentní pokles.

„Jakoby toho nebylo dost, kvůli řadě obvinění z korupce je v současnosti de facto ochromen brazilský parlament. V následujících týdnech také bude muset současná prezidentka Dilma Rousseffová čelit správnímu řízení. Rousseffová, která byla v letech 2003 až 2010 členkou správní rady Petrobrasu, tvrdí, že o ničem nezákonném nevěděla.“

„Vyšetřování bývalého brazilského prezidenta nezůstane bez důsledků. Jak to ovlivní budoucnost této velké jihoamerické země? To zatím vůbec není možné odhadnout,“ píše španělský El País.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.