Sněmovna schválila povinný rok v MŠ, jednotné přijímačky na SŠ a maturitu z matematiky

Pro děti bude od příštího roku povinný poslední rok mateřské školy. Ve stejném roce se mají také sjednotit přijímací zkoušky na střední školy. O čtyři roky později budou muset první středoškoláci povinně maturovat z matematiky. Počítá s tím novela školského zákona, kterou dnes schválili poslanci. Norma ještě musí projít Senátem a poté ji dostane k podpisu prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola, třída

Škola, třída | Foto: Fotobanka Pixabay

Pro předškolní děti bude od příštího roku povinný poslední rok mateřské školy. Vláda tím chce zajistit dětem lepší start při nástupu do základní školy a dospělým pomoci lépe sladit rodinný s pracovním životem.

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD ale pěti až šestileté děti nebudou muset do školky fyzicky chodit.

„Rodiče, kteří v tuto chvíli nevyužívají předškolní vzdělávání od 5 do 6 let, mají možnost, pokud by z nějakých důvodů nechtěli předškolní vzdělávání využívat, dítě zapsat a zároveň zvolit individuální vzdělávání,“ upřesnila Valachová.

Přestože rodiče budou moct vzdělávat své děti doma, musejí je v mateřské škole nechat přezkoušet. Individuální domácí vzdělávání by mohli využít i rodiče starších žáků. Sněmovna to podpořila i přes nesouhlas levice včetně ministryně Valachové. Kvůli tomu se novelu školského zákona rozhodla nepodpořit KSČM.

„Prošel návrh na zavedení individuálního vzdělávání na druhém stupni základních škol, což považujeme za něco, co může snížit kvalitu vzdělávání. Zadruhé to degraduje povolání učitele a snižuje jeho prestiž. Neumím si představit rodiče, který obsáhne všechny předměty,“ poznamenala poslankyně Marta Semelová.

Kateřina Valachová | Foto: Filip Jandourek

Novela počítá také s tím, že během příštích tří let budou mít nárok na místo v mateřské škole čtyřleté, tříleté i dvouleté děti. Přednostní právo mají mít děti, které bydlí ve spádovém obvodu školky.

Jednotné přijímací zkoušky na SŠ

Novela také od příštího roku zavádí jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Studenti porovnají své vědomosti z českého jazyka, literatury a matematiky.

„Navazujeme na pilotní ověřování, které ověřilo životaschopnost této jednotné přijímací zkoušky i její přínosnost pro praxi. Drtivá většina škol, která byla do tohoto pilotního ověřování zapojena, osvědčila výhodnost centrálních jednotných přijímacích zkoušek,“ vysvětlila Valachová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna schválila jednotné přijímačky na SŠ a maturitu z matematiky. Debatovali místopředseda AŘG Alfred Dytrt a ředitel Scio Ondřej Šteffl

Výjimku z této přijímací zkoušky budou mít střední školy s talentovou zkouškou, tedy konzervatoře, umělecké školy a sportovní gymnázia.

Zastánci jednotných přijímaček tvrdí, že se jejich zavedením vytipují žáci se studijními předpoklady. Ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl ale tuto myšlenku odmítá.

„Představa, že v 15 letech vím, jak člověk bude schopný v 18 nebo 19 letech maturovat, je naprostá iluze. Politici si to ale nenechají vymluvit, přestože na to existují data a analýzy,“ vysvětlil Šteffl.

Upozornil také, že jednotné zkoušky by mohly negativně ovlivnit kvalitu výuky na základních školách.

„Každé high-stake testování, tedy testování, které má na děti velký dopad, vždycky vede k tomu, že ve školách místo toho, aby se třeba učila matematika, která rozvíjí logické myšlení, tak se drilují testy, což jsou většinou mechanické záležitosti,“ dodal Šteffl.

Povinná maturita z matematiky

Maturitu z matematiky budou muset středoškoláci skládat od roku 2021. Obory, pro které bude povinná, má stanovit vláda ve svém nařízení. Maturanti budou mít celkem tři povinné předměty, kromě matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií a ředitel gymnázia Jateční v Ústí nad Labem Alfred Dytrt považuje povinnou maturitu z matematiky za krok správným směrem.

„Nebude to povinná povinná maturita z matematiky pro všechny studenty středních škol, ale jenom pro ty, kteří mají v učebním plánu určitý počet hodin. Odborné školy i gymnázia, kde matematika tvoří docela zásadní podíl a podklad pro další aplikované využití, tak to tam smysl má. Její zavedení přiměje žáky, aby matematice věnovali pozornost,“ upřesnil Dytrt.

Ondřej Štěffl se ale domnívá, že po zavedení povinné maturity budou mít studenti matematiku ještě méně rádi než doposud.

Učitel (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„V tuto chvíli jsme poslední nebo předposlední na světě v tom, že děti nemají matematiku rády. Když ji uděláme povinnou, tak vám mohu zaručit, že se posuneme na úplně poslední místo a ještě kousek za něj,“ konstatoval Štěffl. Podle Dytrta je to ale jen otázka prvních let, poté si na to žáci zvyknou.

Opozice novelu školského zákona kritizuje. Podle bývalého ministra školství a předsedy ODS Petra Fialy je to zbytečná novela, která nezlepší kvalitu českých škol.

„Tato změna školského zákona nemá moji podporu. Věci, jako je povinná školka, povinné předškolní vzdělávání nebo sjednocené přijímačky na střední školy, považuji za chybné. Myslím, že to naší vzdělávací soustavě v žádném případě nepomůže,“ upozornil Fiala.

Od příštího roku bude také slohové práce z českého jazyka a literatury opět hodnotit Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. S tím Fiala rovněž nesouhlasí.

„Tento typ výstupu nemá být hodnocen centrálně. Má být hodnocen učitelem v rámci jedné školy, který žáky v oblasti slohu po dobu jejich studia vzdělával,“ řekl Fiala.

ČTK, Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme