Richard Seemann: Mutti Merkelová podruhé již hranice neotevře

9. březen 2016

Sdělovací prostředky v německy hovořící oblasti se sjednocují jednomyslně na tom, že balkánská cesta pro uprchlíky se definitivně uzavřela. Televizní stanice přinášejí katastrofické záběry z rozbahnělé hranice mezi Řeckem a Makedonií.

U plotu stojící zdecimovaní uprchlíci, kteří vyvolávají: Mutti Merkelová, otevři nám hranice! Na to reaguje generální tajemník křesťanských demokratů Volker Kauder, že se tak nestane, protože na podzim rozhodnutí spolkové kancléřky otevřít hraniční závory v Německu se již nebude opakovat.

Německo bude příští neděli volit ve třech spolkových zemích, které jsou zcela pod vlivem imigrantské situace. Očekává se, jak potvrdily volby minulou neděli v Hesensku, že dojde k posílení pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), jejíž představitelé se vyslovili i pro použití střelných zbraní, aby se zabránilo uprchlickému přílivu.

Angela Merkelová se po pondělním jednání v Bruselu stala terčem kritiky za jednání s Tureckem, který podle názoru komentátorů zneužívá současné situace pro prosazení svých zájmů.

Čtěte také

V Deutschlandfunku byla obviněna jak bavorskými křesťanskými sociály, tak stranou Levice, že zavírá oči před stavem lidských práv v Turecku.

Rakouské sdělovací prostředky obvinily Merkelovou, že za katastrofickou situaci nese velkou odpovědnost svým pozváním uprchlíků, které zaplavily na podzim zemi a Maďarsko.

Angela Merkelová

Ministr zahraničí Sebastian Kurz v rozhovoru pro rakouskou televizi ORF uvítal utěsnění balkánské cesty uzavřením hranic Srbska a Slovinska. "Musíme uprchlíkům jasně odebrat jejich motivaci vyrazit směrem do Evropy. Na tom jsme pracovali po měsíce," prohlásil Kurz se zřejmou narážkou na prohlášení Merkelové, že Rakousko ji zklamalo.

Švýcarské sdělovací prostředky jsou skeptické k výsledkům pondělního jednání v Bruselu a docházejí k závěru, že Evropě hrozí velká katastrofa. I když zde nebylo přijato konkrétní rozhodnutí o uzavření balkánské cesty, následně se nyní tak stalo.

To přímo ohrožuje Švýcarsko, protože se může otevřít nová cesta, a to přes Itálii. Podle veřejnoprávního rozhlasu zabránit tomu mohou jen velké koncese vůči Turecku, které by mohlo přibrzdit uprchlíky směrem do Evropy.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio