Vědci dál studují virus zika. Přenášet by ho mohly i další druhy komárů

Virus zika se přenáší pohlavním stykem daleko častěji, než se dosud předpokládalo. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace. Objevuje se také stále více důkazů, že zika souvisí s nejrůznějšími postiženími u novorozenců. Vědci také zjišťují, zda ziku nemohou přenášet i další druhy komárů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika

Komár druhu aedes aegypti, který může přenášet virus zika | Zdroj: Reuters

Světová zdravotnická organizace (WHO) se ohledně přenosu pohlavním stykem opírá o studie, které se provádějí v Brazílii i několika dalších zemí. Ve Spojených státech se tento přenos prověřuje u 14 žen.

WHO dnes také upozornila, že by se zdravotnické služby v postižených oblastech měly připravit na potenciální růst neurologických příznaků nebo vrozených deformací.

„Můžeme očekávat více případů a další geografické šíření," řekla šéfka WHO Margaret Chanová.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Výsledky studií podle WHO ukazují, že virus zika může skutečně způsobovat mikrocefalii, tedy nedostatečný vývoj mozku u novorozenců, a také další neurologické problémy.

Patří k nim například Guillain-Barrého syndrom, který může způsobit ochrnutí končetin a někdy i smrt. V souvislosti s epidemií ziky v Latinské Americe zaznamenaly některé země zvýšený výskyt tohoto vzácného onemocnění.

WHO ale konstatovala, že je třeba ještě hledat další důkazy pro definitivní potvrzení. Stále však platí doporučení pro těhotné ženy, aby necestovaly do oblastí, kde se virus zika rozšířil. Měly by také po dobu těhotenství používat ochranu při pohlavním styku s těmi, kdo oblasti navštívili.

Brazilské matky, kterým se narodily děti s tzv. mikrocefalií | Foto: Reuters

Dva vědecké týmy v Brazílii teď také prověřují, jestli virus zika nemohou přenášet i jiné druhy komárů než aedes aegypti. Při laboratorních pokusech přišli na to, že po nasátí nakažené krve virus přežívá i v dalších dvou druzích, konkrétně jde o druhy aedes albopictus a poměrně rozšířený komár rodu culex.

Vědci ale zatím nepotvrdili, že i tyto druhy mohou ziku přenášet. Musí proto provést ještě další sérii testů.

Přestože Světová zdravotnická organizace vyhlásila na začátku února mezinárodní krizový stav, někteří vědci v Brazílii se potýkají s nedostatkem peněz.

Problém s financováním má například pracoviště prvního virologa, který se dvěma kolegy poprvé zjistil přítomnost ziky v zemi. Nemá prý ani na novou mrazničku, kde potřebuje skladovat vzorky. Ministerstvo už ale přislíbilo zvláštní financování výzkumu.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme