O životní podmínky uprchlíků na řecko-makedonské hranici se zajímal i Aj Wej-wej

V řecké Idomeni u hranic s Makedonií zůstává na 14 tisíc uprchlíků. Uvízli tam po uzavření takzvané balkánské migrační trasy. Makedonie nenechala projít žádného migranta od pondělka. Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko nepouštějí přes své území nikoho bez pasu a platných víz od včerejška.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor na řecko-makedonském pomezí navštívil čínský aktivista a výtvarník Aj Wej-wej

Uprchlický tábor na řecko-makedonském pomezí navštívil čínský aktivista a výtvarník Aj Wej-wej | Zdroj: Reuters

„To, co jsme tady viděli, je téměř neuvěřitelné. V dešti a chladu tu ženy, děti a další lidé čekají na něco k jídlu nebo na suché oblečení. Myslím si, že tohle je velké porušení lidských práv,“ popsal situaci v Idomeni čínský aktivista a výtvarník Aj Wej-wej.

Zpřísnění hraničních kontrol se často vysvětluje jako opatření proti ilegálním migrantům. Takové zdůvodnění už před časem zpochybnil zástupce vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Vincent Cochetel.

Podle úřadu tvoří 91 procent z těch, co od ledna připluli do Řecka, Syřané, Afghánci a Iráčané – tedy lidé, kteří utíkají kvůli konfliktům nebo porušování lidských práv ve svých zemích.

Uprchlický tábor na řecko-makedonském pomezí navštívil čínský aktivista a výtvarník Aj Wej-wej | Foto: Reuters

Migrační krize | Foto: ČTK

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme