Stovky samospráv vyvěsily tibetskou vlajku. Praha se oficiálně nepřipojuje

Více než 700 obcí, měst, městských částí nebo krajů se dnes připojuje k akci Vlajka pro Tibet. Připomínají tak výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, při kterém v roce 1959 zemřelo více než 80 tisíc lidí. K akci se letos, ostatně stejně jako loni, nepřipojuje Praha. Někteří zastupitelé to kritizovali a vlajku vyvěsili alespoň sami za sebe. TOP 09 pak z oken svých sněmovních kanceláří vyvěsila i vlajku tchajwanskou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé pražské TOP 09 vyvěšují tibetskou vlajku

Představitelé pražské TOP 09 vyvěšují tibetskou vlajku | Foto: Filip Jandourek

„Dohoda, která je v radě, zní tak, že na magistrátu budou viset tři vlajky, a to je vlajka České republiky, vlajka Evropské unie a z logiky věci magistrátní, tedy pražská žlutočervená vlajka,“ uvedl k nevyvěšení vlajky na magistrátu pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL).

Na otázku, zda by Praha vyvěsila třeba čínskou vlajku v případě návštěvy čínského prezidenta, odpověděl Wolf záporně. „Žádné vlajky jiných států na magistrátu viset nebudou,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji pražských politiků k akci Vlajka pro Tibet natáčel redaktor Filip Titlbach

Téma tibetské vlajky na magistrátu letos rezonuje hlavně kvůli sesterské smlouvě s Pekingem, kterou pražští zastupitelé schválili na svém posledním jednání. V ní se město zavázalo uznávat jednotnou Čínu.

Podle Wolfa spolu obě věci přímo nesouvisí, někteří politici to však vnímají jinak. „Letos je to obzvlášť citlivé téma,“ poznamenal zastupitel a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek ze Strany zelených, který smlouvu označuje za „potupnou“.

Nespokojení jsou i zastupitelé za TOP 09, kteří poukazují na to, že v minulosti bylo vyvěšování vlajky tradicí.

„Ta skutečnost, že už druhý rok se Praha k této akci nepřipojuje, je svévolným rozhodnutím paní primátorky Krnáčové. My si myslíme, že to není správné a tudíž jsme tibetskou vlajku vyvěsili alespoň z oken našeho klubu,“ uvedl předseda pražských zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný.

„Není to, pravda, v průčelí magistrátu, je to v té části, kde máme klub, ale máme za to, že alespoň máme tuto hanbu, kterou si Praha pod vedením paní primátorky způsobuje, odčinit,“ dodal.

TOP 09 vyvěsila tibetskou vlajku i ze svých oken v Poslanecké sněmovně, a vedle tibetské přidala i standartu Tchaj-wanu, což je další z území, které si Čína nárokuje.

Hejtman Franc: Provokace k dialogu nepřispějí

Pouze na neoficiální připomínku došlo i na magistrátu v Karlových Varech. Rada města vyvěšení tibetské vlajky na úřadu neschválila, a tak primátor Petr Kulhánek (KOA) prapor vyvěsil z okna své kanceláře.

Také na královéhradeckém krajském úřadě zbyl prostor jen na neoficiální akce. Podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) není vyvěšení vlajky Tibetu nejvhodnější způsob, jak na tamní poměry upozornit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akci Vlajka pro Tibet mluvili předseda pražských zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný a komentátor ČRo Petr Hartman

„Jejich zlepšení není možné dosáhnout bez kompromisu s Čínou. Podobná gesta, která si druhá strana může vysvětlit jako provokace, ke vzájemnému dialogu rozhodně nepřispějí,“ uvedl Franc.

Vlajku nevyvěsil ani magistrát Ostravy. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) jde o rozhodnutí většiny zastupitelů. „Pokud mohu říct svůj názor, tak nevyvěšujeme tibetskou vlajku proto, protože respektujeme celistvost Číny jako takové,“ uvedl Macura.

Jinak to vidí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Jako dilema nevnímá ani návštěvu čínského prezidenta, která by se měla uskutečnit na konci března.

„Bez ohledu na to, jestli v letošním roce navštíví či nenavštíví Českou republiku čínský prezident, tak my se opět připojíme k této výzvě,“ uvedl Netolický.

Čína posiluje cenzuru. Zahraničním firmám ztížila působení na internetu

Číst článek

Tibetskou vlajku vyvěsila i dvě největší města na Vysočině – Jihlava a Třebíč. Nevadilo ani, že obě loni podepsala memorandum o spolupráci s čínskými městy z regionu Hubei. Podle radnic se spolupráce mezi městy a solidarita s Tibetem nevylučují.

Některým komunálním politikům pouhé vyvěšení vlajky připadá jako příliš malé gesto.

„My jsme po diskusi na radě konstatovali, že by bylo velmi prospěšné, kdyby organizátoři této akce pořádali daleko více takových těch osvětových věcí. To vyvěšení vlajky, pokud nebude doprovozeno nějakou osvětou, tak v podstatě ztrácí smysl,“ podotkl uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha (ODS).

K akci Vlajka pro Tibet se dnes připojily stovky míst. Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman to považuje za pozitivní – i proto že vlajky vnímá jako gesto nejen směrem k Tibetu.

„Symbolizuje jednak to, že těm lidem není lhostejný osud Tibetu a jednak to symbolizuje to, že přece jen tato gesta mohou být činěna v době, kdy někdo je nečiní z toho důvodu, že dává přednost vidině miliard z investic,“ podotkl Hartman.

Podle nedávného prohlášení prezidenta Miloše Zemana se Čína chystá v Česku v brzké době investovat 45 miliard korun. I kdyby to tak skutečně bylo, není to podle Hartmana důvod k servilitě vůči Číně.

„Pokud si někdo naivně myslí, že čím více servilní bude vůči Číně, tím těch peněz bude více, tak tomu tak není. Čína samozřejmě zvažuje své vlastní zájmy a podle toho se rozhoduje. A možná když někdo je příliš servilní, tak možná není až takovým dobrým partnerem a možná spíš tu svoji pozici ztěžuje,“ řekl komentátor.

A podle něj lze na věc pohlížet i přes zprávy od tajných služeb. „Které hovoří o určitých zájmech Číny, jak se dostat lépe do Evropské unie a třeba Česká republika by mohla sloužit v tomhle jako vstupní brána,“ dodal Hartman.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme