Klubové kolejiště modelářů v Liberci patří k největším v kraji, ukazuje železniční krajinu Sudet

10. březen 2016

Modelové kolejiště libereckých železničních modelářů, to jsou stovky délkových metrů kolejí, desítky modelů budov, dopravních prostředků a krajinných prvků v měřítku H0 1:87. Milovníky mašinek uchvátí nejen svým rozsahem, ale i řadou modelářských rarit.

Znalce železnic určitě potěší volné repliky reálných nádražních budov z Ústecko-teplické dráhy nebo zatím rozestavěný model smržovského viaduktu.

„Je to jedno z mála kolejišť v Čechách, kde je umožněný posun a soupravy nejezdí jen dokola, ale mají i nějaký výukový charakter,“ chlubí se rozsáhlým modelovým kolejištěm Roman Kvíčala, člen Klubu železničních modelářů Liberec.

Opravdovou raritou libereckého modelového kolejiště je funkční model kamenolomu s vlakovým násypem a historickým telefonním komunikačním systémem. Nechybí rozsáhlý ovládací panel, který umožňuje členům klubu stavět vlakové cesty pro desítky realistických modelů vlakových souprav z tratí Libereckého kraje.

„Když se do toho člověk dostane, tak je to vlastně principiálně jednoduché, propojuju a stavím vlakovou cestu pro jednotlivé soupravy. Jsou tu stovky metrů kolejí a na povrchu je pouze čtvrtina celkové délky kolejiště,“ říká za jedním z šesti ovládacích panelů modelář Martin Čepelák, který zároveň představuje kolejiště jako společné dílo desítek členů libereckého modelářského klubu.

Modelové kolejiště libereckých železničních modelářů

Nejeden železniční fanda a člen klubu má pochopitelně doma i kolejiště vlastní, to ale i při volbě menšího měřítka zabírá poměrně velkou plochu. I byt větší výměry nakonec ambiciózního modeláře prostorově limituje. Opravdu velká kolejiště tak lze většinou najít modelářských klubech.

A jedno z největších kolejišť v Čechách je právě v klubovně libereckých železničních modelářů. Ti zmenšenou železniční krajinu Liberecka 60. a 70. let pravidelně ukazují veřejnosti, většinou o státních svátcích a při jubilejních příležitostech.


autor: David Hamr
Spustit audio