Neštěmice chtějí narovnat ceny pronájmů. Radnici je trnem v oku zahradnictví bývalé starostky

10. březen 2016

Do 10 korun do 2.700 za metr čtvereční - taková je v ústeckých Neštěmicích cena pronájmů pro podnikání. Obvodní radnice chce proto ceny narovnat.

Tři stánkaři platí za pronájem obecního pozemku 2.000-2.700 korun za metr čtvereční. Zahradnictví bývalé starostky, dnes zastupitelky za SZSP Miloslavy Válkové má cenu 10 Kč za metr čtvereční.

„Byla to částka, která byla z výběrového řízení. Smlouva byla uzavřena za mé předchůdkyně Liany Wagnerové a nemyslím si, že by byl udělaný ten nájem pro mě – takové přátelské vztahy mezi námi nebyly,“ vysvětlila Miloslava Válková nejnižší cenu pro své zahradnictví.

V době podpisu smlouvy byla podle obchodního rejstříku už dva roky jednatelkou rodinné firmy Vasta North. Nic se nezměnilo ani v době, kdy později vedla radnici.

Na rozdíly v pronájmech poukázal kontrolní a finanční výbor

Na velké rozdíly v komerčních pronájmech poukázal kontrolní i finanční výbor - radní proto podle nezařazené starostky Yvety Tomkové jednali.

„Přijali jsme v radě usnesení někdy v červenci loňského roku s tím, že jsme zveřejnili záměr nájmu těchto pozemků a samozřejmě jsme obeslali i firmu Vasta North paní Válkové s tím, že navyšujeme tuto částku na padesát korun. Ona si tu poštu převzala a nereagovala.“

Podle Tomkové firma Vasta North nereagovala ani na druhý pokus. „Začali jsme tu situaci řešit s naší advokátkou, která nám doporučila, abychom smlouvu s firmou Vasta North vypověděli bez udání důvodů, protože tady je to zřejmé… Doručení se nám povedlo přes datovou schránku, na to nikdo nereagoval,“ popisuje Tomková.

Až koncem roku požádala Miloslava Válková radní o schůzku - ti ji nevyslyšeli. „Ve svém písemném stanovisku jsem žádala o osobní jednání a navrhovala radním, že pokud mají jiného zájemce, který dokáže pozemek spravovat za tu uvedenou částku, tak my jsme ochotní jednat o odprodeji našeho zařízení i našeho pozemku. My jsme schopni to provozovat pouze za stávajících podmínek, navýšení je pro nás likvidační,“ vysvětluje Válková.

Neštěmice se hájí – zvýšení nájmu nemá být likvidací

Výpověď z nájmu má roční lhůtu - vyprší začátkem příštího roku. Starostka Tomková odmítá, že by navýšení nájmu z 10 na 50 korun byla cílená likvidace zahradnictví.

„Z mého pohledu ona jako bývalá starostka a zastupitelka nemůže čerpat nějakou výhodu proti privátním subjektům. Když jsme to hodnotili a počítali jako úřad, tak jsme zjistili, že jsme přišli o stovky tisíc korun. Dalo by se říct, že se blížíme k milionu – a tyto prostředky jsme mohli investovat do našeho obvodu,“ argumentuje neštěmická starostka Yveta Tomková.

autor: hau
Spustit audio