Pražská ČSSD navrhuje přestěhování Kliniky. Vážíme si toho, ale raději bychom zůstali, říká Ort

Pražská sociální demokracie dnes navrhla, aby se aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika přesunuli ze Žižkova na Prahu 4. K dispozici je tu prý budova bývalých jeslí. Magistrát by prý navíc mohl odkoupit od státu bývalou Kliniku, o níž se vede aktuální spor. Dohoda autonomního centra se státem o výpůjčce vypršela před týdnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce | Foto: Filip Jandourek

S návrhem na přestěhování Kliniky přišli náměstek primátorky Petr Dolínek a bývalá radní pro školství a sociální věci Irena Ropková (oba ČSSD).

„V tuto chvíli se jedná z naší strany o výzvu aktivistům z centra Klinika i případně jiným zástupcům z neziskového sektoru. Máme ve Znojemské ulici na Praze 4 dlouhodobě nevyužitý objekt, který je ve vlastnictví hlavního města. Městská část měla objekt od roku 2014 vypůjčený, ale nyní nám ho chce vrátit včetně 20milionové dotace na jeho opravu,“ uvedla Ropková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je plán pražské ČSSD přestěhovat Autonomní sociální centrum Klinika reálný? Hosty ČRo byli pražská zastupitelka Irena Ropková (ČSSD) a Jakub Ort z Kliniky

Dodala, že o návrhu dnes už mluvila se zástupkyní Autonomního sociálního centra Klinika paní Terezou Virtovou. „Ta mi sdělila, že nabídku zváží a poradí se s ostatními zástupci centra,“ poznamenala Ropková.

Starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ) podle ní se záměrem při neoficiálním jednání souhlasil. „Pan starosta se záměrem zásadní problém nemá. Nicméně toto jednání bylo neoficiální, oficiálně jsme s Prahou 4 o tom nejednali,“ vysvětlila.

Návr projednáme

Zástupce Kliniky Jakub Ort řekl, že Autonomní sociální centrum bude schopné oficiální stanovisko k návrhu podat až zítra dopoledne.

„Protože se musíme všichni sejít a tuto možnost zvážit. Vážíme si toho, že se pražská ČSSD do toho vložila a snaží se najít nějaké řešení. Nicméně z naší strany je z několika důvodů určitá skepse vůči řešení hledat jiný objekt,“ poznamenal.

Zmínil například to, že komunitní centrum ze své podstaty funguje v návaznosti na své okolí a Klinika podle něj funguje v Jeseniově ulici dobře a má tam hustou síť podporovatelů. „Také jsme do domu za rok vložili velké množství energie a dalších investic,“ doplnil.

Podle Orta by aktivisté nejvíce uvítali, kdyby pražská ČSSD podpořila převedení budovy v Jeseniově ulici na magistrát a vyřešení další dlouhodobé výpůjčky pro projekt Autonomního sociálního centra Klinika.

Aktivisté budovu bývalé polikliniky na pražském Žižkově obsadili na konci listopadu 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt si vypůjčit. Smlouva jim vypršela minulou středu a od té doby budovu obývají nelegálně.

Kauza centrum Klinika | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme