Ve Slavěticích vyhlásili referendum o Dukovanech. Obyvatelé mají z dostavby strach

Část obyvatel Slavětic se postavila proti rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. V obci vyvolali referendum o stavbě 5. bloku. Zastupitelé se včera dohodli, že hlasovat se bude 10. dubna. Doposud byl přitom region k jádru spíš přátelský. Dokazovaly to i odborné průzkumy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto) | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Slavětice jsou od jaderné elektrárny na dohled a pátý blok se má stavět směrem k obci.

„Elektrárnu máme za humny a dneska ji budeme mít na dvoře,“ neskrývá své obavy z rozšíření Dukovan obyvatel Slavětic a opoziční zastupitel za KDU-ČSL Antonín Kovář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Slavěticích vyhlásili referendum o Dukovanech. Obyvatelé mají z dostavby strach. Podrobnosti zjišťoval Michal Malý

„Apelovali jsme na starostu obce, aby se ohradil vůči výrokům, které jsme neustále slyšeli z médií, že všechny obce v okolí chtějí výstavbu dalšího bloku,“ dodává Kovář.

Slavětice jsou rozděleny na dva tábory. Část obce sympatizuje s ČEZem a podporuje další rozšíření jaderné elektrárny.

„Samozřejmě zastáváme názor, že určitý rozvoj obce, výstavbu a všechno, podporuje ČEZ jako partner,“ konstatuje nezávislý starosta Slavětic René Moravec.

Druhá část obce je ale zásadně proti. Lidé se obávají, že by Slavětice kvůli rozšiřování Dukovan mohly jednou dopadnout jako Skryje, Heřmanice a Lipňany. Tři obce kvůli výstavbě elektrárny před bezmála 40 lety zanikly.

Mezi odpůrce dostavby Dukovan patří i Bohumil Novák. „Mně se tady ta atomka vůbec nelíbí. Mám za barákem železný les i atomku,“ dodává Novák.

ČEZ referendum respektuje

Podle občanského demokrata a předsedy Energetického Třebíčska Vítězslava Jonáše, který rozšíření Dukovan dlouhodobě prosazuje, může referendum ve Slavěticích výstavbu 5. bloku Dukovan výrazně zkomplikovat.

„Na druhou stranu to není potřeba vidět úplně černě, že by byla výstavba zastavena nebo hodně ohroženy,“ upřesňuje Jonáš.

ČEZ referendum respektuje. Podle vedoucího projektu rozšíření Dukovan Martina Uhlíře je však zbytečné.

„Před námi je licenční a povolovací proces. Bude celá řada různých možností, kdy se můžou lidé veřejně k té záležitosti vyjádřit a vznášet svoje požadavky,“ podotýká Uhlíř.

Referendum o dostavbě Dukovan vyhlásili ve Slavěticích na 10. dubna.

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Jindra

Michal Malý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme