Přípravy na stavbu kampusu v Hradci pokračují. Univerzita chce získat 2,5 miliardy

Univerzita Karlova pokračuje s přípravou stavby kampusu v Hradci Králové. Sídlit v něm má farmaceutická a lékařská fakulta. V blízkosti hradecké fakultní nemocnice by v budoucnu mělo vzniknout až šest dalších budov. Přesný termín stavby ale není jasný. Univerzita řeší s ministerstvem školství financování celého projektu za 2,5 miliardy korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace navržené II. etapy výstavby kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Vizualizace navržené II. etapy výstavby kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové | Foto: Atip

„Míček je na straně ministerstva školství. Na nás je, abychom dokončili všechny přípravné práce,“ říká děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Tomáš Šimůnek.

Aktuálně je dokončená dokumentace k územnímu řízení a univerzita připravuje podklady k výběrovému řízení. Hlavně ale řeší peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na stavbu kampusu v HK pokračují. Univerzita chce získat 2,5 miliardy korun. Natáčel Ondřej Vaňura

„Rok a půl jednáme s ministerstvem školství, aby nám dovolilo Evropskou unii požádat o takzvaný velký projekt, což je projekt nad 50 milionů eur,“ upřesňuje Šimůnek.

Loni v říjnu škola u hradecké fakultní nemocnice otevřela novou budovu za 315 milionů korun.

Farmaceutické a lékařské fakultě přinesla moderní zázemí, například dvě posluchárny a kompletní vybavení pro čtyři pracoviště. Budov by ale fakulty potřebovaly víc.

„Jedna budova je vlastně zárodek kampusu, tak nám práci vůbec neulehčuje, naopak nám ji ztěžuje. Místo toho, aby se dvě fakulty spojily do jednoho logického biomedicínského komplexu, tak jsme v tuto chvíli na třech místech,“ popisuje současný stav Šimůnek.

Fotografie z dokončené I. etapy výstavby kampusu. Budovu otevřela Univerzita Karlova v Hradci Králové v říjnu 2015 | Foto: Atip

Děkan Šimůnek by si přál, aby se všechny další budovy postavily najednou. Ministerstvo školství o stavbu kampusu v Hradci Králové stojí. Nyní jde o jediný takto velký projekt nad 50 milionů eur.

„V této chvíli probíhá věcné posouzení na sekci vysokého školství, vědy a výzkumu. V případě pozitivního posouzení, začne sekce operačních programů MŠMT vyjednávat o tomto projektu s Evropskou komisí. Pokud Evropská komise schválí realizaci, potom řídící orgán vypíše pro tento projekt výzvu,“ vysvětluje mluvčí úřadu Jarmila Balážová.

Ministerstvo by mělo věc posoudit do dvou týdnů. Datum, kdy by mohli stavbaři na kampusu začít pracovat, ale v tuto chvíli jasné není.

Vizualizace navržené II. etapy výstavby kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové | Foto: Atip

Ondřej Vaňura, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme