Infarkt dostane asi 15 000 Čechů ročně. Léčí se technikou starou 20 let

10. březen 2016

Na léčbě infarktu se za léta nic nezměnilo. Proč taky, když se metoda osvědčila? Momentálně je jen problém s pacienty. Aby si uvědomili vlastní problémy se srdcem.

Pacientů s akutním infarktem je v České republice kolem 15 000 za rok. Kardiolog Michael Aschermann apeluje na každého, kdo dostane krutou bolest na hrudníku, aby se nechal vyšetřit. „Čím dřív se octne u lékaře, který umí ty tepny otevírat, tím větší má naději, že odejde téměř zdráv. S téměř neprodělaným infarktem.“

Technika, kterou lékaři při operacích používají, je stará 20 let. „Krevní sraženinu mechanicky rozrušíme a do toho místa uzávěru dáme balónkovou cévku, kterou tu tepnu roztáhneme. A ještě tam vložíme kovovou pružinku, která tu tepnu drží otevřenou,“ vysvětluje Aschermann.

Metoda se osvědčila

„Zatímco dřív u nás umíralo kolem 40 % pacientů s akutním infarktem, v současné době je jich kolem 9 %. Pacienti dnes infarkt přežívají v podstatně vyšším počtu.“ Na druhé straně se tím ale vytváří skupina chronických pacientů, kteří mohou mít potom potíže jiného typu.

„Třeba poruch srdečního rytmu. Ale i ty jsme zase schopni určitým způsobem léčit,“ uklidňuje lékař. Nejhorší je, že běžný laik v bolesti na hrudi infarkt od nemocných průdušek, špatné kondice nebo „něčeho od páteře“ nepozná. Nezbývá než návštěva lékaře a natočení EKG.

autoři: eh , Martina Kociánová
Spustit audio