Nymburk 'obsadili' elitní judisté. Nechybí mezi nimi ani Lukáš Krpálek

Basketbalový příznivci by halu ve sportovním areálu v Nymburku asi nepoznali. Sedačky, ze kterých fandí při zápasech svému týmu, jsou odsunuty až ke stěnám. Celou plochu palubovky pokrývají žíněnky, na kterých se celý týden perou nejlepší judisté z celého světa. Těch se sem sjelo na šest set, aby se zúčastnili soustředění pořádaného Českým judistickým svazem. Mezi účastníky najdeme několik olympijských vítězů a celou řadu mistrů světa, včetně toho českého Lukáše Krpálka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judistický trénink v Nymburce

Judistický trénink v Nymburce | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„Pro mě je tohle soustředění v rámci mojí přípravy hodně důležité. Jsem rád, že máme takové soustředění u nás, je to kousek, takže je to super. Máme tady dobré jídlo, ubytování a všechno, takže si to hrozně chválím,“ říká Lukáš Krpálek a odchází na obrovské tatami.

Hned jak na něj vkročí, je u něho soupeř, který ho ukloněním vyzve k zápasu. Ten trvá pět minut a na rozdíl od soutěžního utkání nekončí po povedeném chvatu ohodnoceným ipponem. V takzvaných randorech se totiž chvaty neoceňují, oba judisté se tak v plném tempu perou celých pět minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soustředění judistů v Nymburce sledoval reportér ČRo Petr Kadeřábek

Složitější je to také v tom, že se v jednu chvíli na obrovské žíněnce pere takřka sto dvojic a tak je na tatami slušná tlačenice.

„Randori je důvod, proč se tady všichni sešli. To ničím nenahradíte. Můžete být nadřeni silově, můžete mít neskutečným způsobem naběháno, pak se obléknete do kimona, začnete se prát a během chvilky nemůžete. Je to totiž o specifické kondici a bez ní to nejde. Bez 'vypranosti' a bez potkávání různých stylů soupeř nemáte šanci,“ vysvětluje trenér Petr Lacina.

Až po dvaceti minutách vysilujícího boje se Lukáš konečně přichází občerstvit. Po posledním utkání s malým, ale velmi osvaleným Portugalcem Fonsecou, ale nevypadá, že by si trénink zrovna užíval.

„Myslím si, že jsou věci, které se dají užívat lépe. Ale snažím se dát do každého zápasu maximum a zkoušet nové věci. A co se Fonseky týká, tak toho na žíněnce nemám rád, protože je to taková metrová krabice, která se těžko hází, takže zápasy s ním jsou hodně těžký. Musím s ním ale trénovat, abych věděl jak se s ním prát na závodech,“ dodává český judista.

Třeba se i tato zkušenost bude Lukášovi Krpálkovi hodit. Jeho nejdůležitější závod ho v olympijském Riu čeká už za 152 dnů.

Soustředění judistů v Nymburce | Foto: Petr Kadeřábek

Petr Kadeřábek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme