I s těžkým handicapem se dá žít naplno, ukazuje mladý kameraman z Liberce

11. březen 2016

Natočit film, který se objeví nejen v českých kinech – to byl vždycky sen profesionálního kameramana z Liberce, Martina Gažara. Téma nemusel hledat dlouho. Rozhodl se natočit snímek o svém dlouholetém kamarádovi, šestadvacetiletém Jakubovi, který je odmalička upoutaný na invalidní vozík. Trpí totiž závažným onemocněním kloubů, které mu znemožňuje chodit a hýbat rukama.

„Jakuba znám už ze základní školy, a když jsem přešel na střední školu, tak jsem si začal uvědomovat, že jeho život je jiný. A protože jsem v té době chodil i do Dětské televize, zabýval jsem se natáčením videí, rozhodl jsem se natočit dokumentární film o něm,“ vysvětluje okolnosti vzniku dokumentu Martin Gažar.

A tak vzniklo první video o Jakubovi Ševčíkovi, které získalo hned několik ocenění. V životě mladého muže se zdravotním handicapem se ale od té doby objevilo tolik nových skutečností, že se kameraman Martin pustil do snímku nového, tentokrát s větším rozsahem. Martin Gažar doufá, že svůj film už brzy uvidí na velkém plátně v kině.

„Uvidíme to, jak Jakub vzpomíná na své dětství, kde všude vyrůstal. Uvidíme i nějaké splněné přání a odvážné akce,“ láká na vznikající snímek kameraman a režisér.

Jakub Ševčík, který se ve svém životě musí do značné míry spoléhat pomoc okolí, se natáčení nebránil, je to prý skvělé zpestření všedního dne. „Díky tomu natáčení se třeba dostanu na nějaká místa, kde jsem třeba ještě nebyl a splnil se mi i jeden velký sen. Ale to je překvapení, o tom zatím nemůžu mluvit,“ vypráví zážitky z natáčení Jakub.

Film o životě s handicapem bude dokončen letos o prázdninách. Premiéru by pak měl mít v září, a to v libereckém Kině Varšava.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.