Sezona Red Bull Air Race startuje. Češi mají zastoupení mezi závodníky i v zákulisí

Kvalifikací v Abu Zabí začíná dnes nová sezóna leteckých závodů Red Bull Air Race a mezi čtrnácti nejlepšími piloty světa budou poprvé v historii dva Češi. Tím možná ještě důležitějším pro chod celého mezinárodního seriálu je ten třetí v pořadí. Muž v zákulisí všeho - Pavel Turek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Turek se po F1 přesunul k letecké sérii Red Bull Air Race

Pavel Turek se po F1 přesunul k letecké sérii Red Bull Air Race | Foto: Michal Jurman

„Je to naprosto ohromující svět. Je to série, která má obrovitánský potenciál, rozvíjí se a šlape na paty velkým motoristickým sériím,“ říká Petr Turek.

Tento manažer strávil celkem 17 let ve F1, 2 roky v MotoGP, a teď začíná už třetí sezónu v leteckém seriálu Air Race. Když se k němu coby komerční ředitel přiřadil, věděl přitom dobře, že jej nečeká nic jednoduchého. Koncept slavného výrobce limonád už totiž postihly jednou v historii finanční problémy a závody musely být přerušeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to série, která má obrovitánský potenciál, říká o závodech Red Bull Air Race komerční ředitel seriálu Pavel Turek

Realita je ale už dnes mnohem jasnější. Osm závodů na čtyřech kontinentech, půlka na souši, půlka nad vodou. Finanční soběstačnost celého podniku a také rapidně narůstající fanouškovská obec. K tomu všemu, a možná i díky Turkovi, poprvé v historii na startu stojí dva čeští piloti.

„Budeme se snažit o vyrovnané výkony. To znamená nemít tam žádné výkyvy – dejme tomu pokud se nám třeba povede dobrý výsledek, tak aby to nebyla náhoda. Abychom neměli jedno kolo skvělé a v tom dalším udělali tři chyby,“ líčí dnešní kvalifikací nováček v královské třídě Master Class Petr Kopfstein, který se tak zařadil v neoficiálním šampionátu leteckých akrobatů po bok loni celkově čtvrtého Martina Šonky.

České fanoušky v tomto směru letos může těšit i jedna další věc. Hned tři závody, tedy ty v Rakousku, Německu a Maďarsku, jsou letos doslova za humny a i to svádí částečně k tomu oprášit opět myšlenku atraktivních leteckých závodů s českými piloty přímo v Česku.

„Myslím, že to není nemožné. Stejně tak jako si Česká republika může dovolit závody MotoGP v Brně, tak nejsou nemyslitelné ani závody Air Race v Praze,“ naznačuje Pavel Turek něco ze zákulisí leteckého seriálu, který odstartuje sobotním závodem v Abu Zabí a už předposlední víkend v dubnu na něj mohou čeští fanoušci vyrazit do rakouského Spielbergu.

Michal Jurman, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme