AfD posiluje díky uprchlické krizi, demokracii zatím neohrožuje, říká německý politolog

Žádná jiná politická strana nevyvolává v Německu takové vášně jako krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD). Vznikla před třemi lety jako euroskeptické hnutí, poslední rok se ale profiluje jako protiuprchlická strana. Její preference stoupají a etablované strany jsou nervózní. Tuto neděli se volí ve třech spolkových zemích - v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku. Průzkumy naznačují, že v nich AfD zaznamená dobrý výsledek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová

Předsedkyně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová | Zdroj: Reuters

Úspěch AfD sleduje s napětím zvlášť kancléřka Angela Merkelová, protože stranu volí ti, kteří nesouhlasí s její uprchlickou politikou. Merkelová považuje AfD za stranu, která rozdmýchává předsudky a která společnost rozděluje.

Politolog Hendrik Träger z univerzity v Lipsku a Magdeburku říká, že AfD ale zatím žádné ohrožení demokracie nepředstavuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Německu roste popularita krajně pravicové Alternativy pro Německo. Podle politologa Hendrika Trägera ohrožení demokracie zatím nepředstavuje

„Nebezpečí pro demokracii v této straně v tuto chvíli nevidím. Když se podíváme na ostatní evropské země, najdeme v nich také populistické nebo pravicově populistické strany. Je potřeba na ně dávat pozor. A je přirozené, že se ostatní strany vůči nim vymezují,“ vysvětluje.

Alternativa pro Německo je podle něj protestní stranou. Začala proti euru a eurozóně, později pokračovala protestem proti imigraci a politice Angely Merkelové. Už dnes sedí zástupci AfD v pěti zemských parlamentech a dvě židle má také v Evropském parlamentu. V současnosti má strana 20 tisíc členů.

Podle Trägera je to ale nejednotná strana, která má stále mnoho různých tendencí a směrů. Je tam prý ekonomicko-liberální křídlo, pravicově konzervativní křídlo a také tam jsou silné populistické tendence. „Tím, že má tak široký záběr, oslovuje hodně lidí,“ říká.

V německém veřejném prostoru působí největší rozruch právě populistické křídlo. Durynský šéf AfD Björn Höcke mluví na demonstracích v Erfurtu o tisícileté existenci Němců a spekuluje o geneticky daných reprodukčních strategiích Afričanů.

Že se jedná o jednoznačný rasismus, potvrdil v posudku i respektovaný politolog drážďanské univerzity Werner Patzelt. Celostátní vedení Alternativy pro Německo se ovšem od Höckeho za tyto výroky výrazně nedistancovalo.

„Vycházím z toho, že většina lidí volí AfD jako protest proti etablovaným stranám. Jsou to lidé, kteří by k volbám jinak nešli. Pokud díky těmto hlasům získá AfD 12 či 14 procent a dostane se do zemských parlamentů, kde zkomplikuje koaliční jednání, pak to přiměje zavedené strany k hlubší reflexi toho, co v minulosti dělaly špatně,“ naznačuje Träger přínos AfD pro německou politickou scénu.

Že s AfD současné parlamentní strany odmítají diskutovat v předvolebních střetnutích, nepovažuje za rozumné. Měly by se s ní prý vypořádat argumentačně. Zatím získává AfD voliče díky jednomu velkému tématu, kterým je uprchlická krize.

„I kdyby toto téma najednou odeznělo, tak AfD nezmizí. Předpokládám, že si tato strana vytvoří stabilní základnu voličů, kteří ji budou volit i poté, co uprchlická otázka nebude aktuální. Že bude stále silná na to, aby byla v Bundestagu a zemských parlamentech,“ míní politolog.

A to také proto, že už nyní je v Německu nejméně milion uprchlíků, které chce německá vláda integrovat do společnosti a zapojit do pracovního procesu. Téma imigrace tedy rozhodně v příštích letech nezmizí zcela. A tedy ani AfD, která imigraci současné vlády kritizuje.

Alternativu pro Německo (AfD) podporuje také bývalý český prezident Václav Klaus. Dnes večer vystoupí v Porýní na posledním předvolebním mítinku této krajně pravicové strany.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme