Litoměřický Tyršův most se otevře až na konci dubna. Možná

11. březen 2016

Už za týden měl být otevřený Tyršův most v Litoměřicích. Práce ale nebudou hotové ani po roce od uzavření mostu, což bylo loni na začátku dubna. A to si přitom stavbaři původně mysleli, že po mostě by se mohlo jezdit už na konci loňského prosince.

Investor akce, kterým je Ředitelství silnic a dálnic, už dostal od stavbařů zprávu, že termín dokončení stanovují na 30. dubna letošního roku. To je jejich aktuální předpoklad. Nicméně mluvčí ŘSD Jan Rýdl přiznává, že ani to nemusí být konečný termín.

„Je třeba vědět, že nás ještě čekají práce na železniční trati, a to za výluk na Českých drahách a dokončení detailu konstrukce původního, sto let starého, mostu. Z toho vyplývá, že nějaké malé riziko posunutí termínu dokončení by tu ještě být mohlo,“ konstatuje Rýdl.

Budou muset stavbaři za prodloužení opravy platit nějakou pokutu?

Zda budou muset stavbaři za pozdní dokončení opravy mostu platit pokutu, to zatím není jasné - o případných sankcích ještě rozhodnuto není. Stavbaři se zatím snaží dokázat, že prodloužení oprav nevzniklo jejich vinou. Už teď investor odhaduje, že se stavba prodraží o 6 milionů korun. To znamená, že by se cena opravy navýšila na 111 milionů korun.

Na čem teď ještě stavbaři pracují?

Stavbaři teď dokončují zemní pláň silnice, tedy vrstvu, která leží pod silnicí a odděluje ji od zeminy. Dál budou osazovat římsy a pokládat finální povrch silnice. Samozřejmě pak musí instalovat svodidla a udělat chodníky. Kromě toho ještě zbývají i práce, které zmiňoval Jan Rýdl - na železniční trati a na původním mostě. Pokud vše dobře půjde, měly by práce na opravě mostu skončit do 30. dubna.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio