Ekologická havárie na týden zastavila vlaky na trati mezi Klatovy a Železnou Rudou

11. březen 2016

Výluka kvůli odstraňování uniklé nafty na frekventované trati potrvá déle, než se původně očekávalo. Stále se odstraňuje kontaminovaná půda. Cestující tak musejí dál využívat náhradní autobusy.

Výluka na železniční trati mezi Klatovy a Železnou Rudou se protáhne. Vlaky měly začít jezdit už v pátek odpoledne, to ale nebylo možné. Práce na odstranění následků havárie, během které vyteklo v Bezděkově do kolejiště z proražené nádrže lokomotivy větší množství nafty, totiž ještě neskončily.

Nehoda se stala 8. března několik stovek metrů před Bezděkovem, uvolněná část podvozku prorazila nádrž. Strojvedoucí byl ale na únik nafty upozorněn až na nádraží. Do kolejiště tak odhadem vyteklo kolem 2000 litrů pohonných hmot. Hasiči museli nádrž provizorně utěsnit, zbylou naftu pak odčerpali do barelů. Bylo nutné zabezpečit také rameno Úhlavy, preventivně tam proto nainstalovali norné stěny.

Škoda na trati už dosáhla milionu korun

Nafta kontaminovala přibližně kilometr trati. Na některých místech je navíc nutné po odstranění kolejí odtěžit zasaženou půdu až do hloubky tří metrů. Do těchto chvil už škoda na trati činí přibližně jeden milion korun. Očekává se ale, že částka ještě poroste.

V současné době se cestující musejí přizpůsobit problematické situaci, České dráhy jim nabízejí dočasnou náhradní dopravu. Místo rychlíků jezdí v úseku Klatovy - Železná Ruda - Alžbětín a zpět autobusy. Regionální vlaky nahrazují autobusy mezi Klatovy a Janovicemi nad Úhlavou a také na trase z Klatov do Železné Rudy - Alžbětína. Vlaky mezi Klatovy Železnou Rudou by měly opět jezdit v úterý 15. března zhruba od 18:00.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio