Nová největší výletní loď Harmony of the Seas vyplula na moře

Z Francie vyplula na moře nová největší výletní loď světa Harmony of the Seas. Plavidlo může najednou vézt přes 6 tisíc cestujících, další 2 tisíce pak budou tvořit posádku. Loď, která by se měla plavit z Barcelony přes Mallorcu a Marseille k italskému pobřeží a zase zpátky, je zatím v testovacím provozu. Američtí majitelé by si ji měli převzít do dvou měsíců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výletní loď Harmony of the Seas v přístavu Saint-Nazaire

Výletní loď Harmony of the Seas v přístavu Saint-Nazaire | Zdroj: Reuters

Šestnáctipodlažní plavidlo má na délku 362 metrů, což je víc, než jaká je výška Eiffelovy věže, na výšku pak má 70 metrů a váží přes 120 tisíc tun.

Ovládat takový kolos není jednoduché, tři kormidelníci se to proto učili přes rok na speciálním trenažéru.

Loď si za miliardu eur (přibližně 27 miliard korun) nechala postavit americká firma Royal Caribbean International. Pasažéři uvnitř najdou například divadlo, kasino, ledovou plochu, bar, ve kterém obsluhují jen roboti, nebo několik bazénů s dětskými atrakcemi.

„Máme například tři tobogány a další dva supertobogány. Když se na nich svezete, budete se točit nad palubou až do hloubky přes 30 metrů,“ popisuje Mark Tamis z vedení Royal Caribbean International.

Včerejšímu vypuštění plavidla, které na volné moře doprovodilo také několik remorkérů, přihlížely v přístavu Saint-Nazaire tisíce lidí.

Loď je zatím v testovacím provozu, majitel by si ji měl převzít do dvou měsíců, už teď si však lze plavbu na ní objednat.

Web jedné německé cestovní kanceláře chce za letní osmidenní dovolenou na Harmony of the Seas v přepočtu 40 tisíc korun, a to včetně letenek a jídla a pití s výjimkou alkoholu.

Výletní loď Harmony of the Seas v přístavu Saint-Nazaire | Foto: Reuters

ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme