Rumuni vyslali na Eurosong skladbu připomínající tragédii v hudebním klubu

Okamžik ticha. Tak se jmenuje skladba, která oslovila srdce rumunských fanoušků natolik, že ji poslali do evropské soutěže Eurovision Song Contest. Mohla by to být obyčejná popová písnička, kdyby za ní nestál tragický příběh. Vznikla poté, co loni v říjnu zahynulo při požáru v bukurešťském hudebním klubu Colectiv 63 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zranění byli rozvezeni do několika bukurešťských nemocnic

Zranění byli rozvezeni do několika bukurešťských nemocnic | Zdroj: Reuters

Vítězství zpěváka Ovidia Antona s písničkou Moment of Silence bylo pro samotného interpreta nečekané. Několik let se s kapelou zúčastnil národních kol soutěže Eurovize a nic.

Až letos jeho písnička dojala tolik diváků, že vyhrál a pojede v květnu reprezentovat Rumunsko do Stockholmu na finále evropské písničkové soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

V soutěži Eurovision Song Contest zazní skladba Moment of Silence připomínající tragédii v bukurešťském hudebním klubu

Sám už prý ve vítězství nedoufal, ale jeho podání tragické události asi splnilo očekávání posluchačů.

Nechtěl napsat písničku, která by byla pomníkem pro 63 obětí požáru v hudebním klubu Colectiv, ale výzvou pro ty, kteří žijí a mohou udělat něco pro to, aby se taková tragédie neopakovala.

Text písničky Ovidiu Anton nenapsal hned po tragickém požáru loni 30. října, ale až po demonstracích, které následovaly.

Hlavně mladí lidé v ulicích protestovali proti obcházení předpisů, přehlížení bezpečnostních norem a korupci. Demonstrace vedly až k pádu vlády tehdejšího premiéra Victora Ponty.

Pád rumunské vlády. Premiér Ponta po tragickém požáru v hudebním klubu odstupuje

Číst článek

Při koncertu metalové skupiny Goodbye to Gravity v bukurešťském klubu Colectiv se používaly také pyrotechnické efekty. Rachejtle ale zapálily umělohmotné obložení stěn.

Zahynuli nejen čtyři z pěti členů skupiny, ale i dalších 59 lidí. Písnička Moment of Silence bude tuto událost Rumunům připomínat i na začátku května na soutěži Eurovize ve Švédsku.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme