Karlovy Vary uvažují o navýšení poplatku za vjezd do centra, v Teplicích to odmítají

Až 200 korun by mohli platit lidé za vjezd autem do centra některých měst. Navrhuje to ministerstvo financí v zákonu o místních poplatcích. Ekologické mýto by mělo řidiče donutit, aby méně zatěžovali historická nebo lázeňská centra. Dosavadní maximální poplatek je stanovený na dvacet korun za den a využívají ho především právě lázeňská města. Zatím má však spíše symbolický význam, jako třeba v Mariánských Lázních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadelní náměstí Karlovy Vary

Divadelní náměstí Karlovy Vary | Foto: Petr Lněnička

Povolení vjezdu do takzvané „lázeňské zóny“ stojí v Mariánských Lázních 20 korun. To sice není mnoho, zvlášť pro německé turisty. Podle místních to ale hodně cizinců od vjezdu do centra odradí. Často totiž nerozumějí systému na vydávání povolenek.

„Automat je pro ně, dá se říct, nepochopitelný. Neví, jestli už jsou v lázeňské zóně, nebo nejsou. Myslím si, že je to pro ně matoucí,“ říká Veronika Půrková z mariánskolázeňského infocentra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ľubomíra Smatany z lázeňských měst, které brzy možná budou mít možnost zvýšit poplatky za vjezd aut do centra

Podobné je to i v Karlových Varech, kde povolení za 20 korun získají zájemci snadno také z automatu. Ten je ale důmyslně ukrytý daleko od centra v budově městské policie a turisté ho objeví jen stěží.

„Dnes mají všichni navigace, tak by to nějak mohli najít. Ale lázeňská zóna by měla být bez aut, jako je to všude na světě. Čím víc aut bude v lázeňském centru, tím bude centrum špinavější,“ domnívá se hlídač karlovarského parkoviště Antonín.

V Karlových Varech uvažují, že 20korunový poplatek za vjezd do centra zvýší. „Pokud by mohl být navýšen, Karlovy Vary by toho určitě využily, protože by to přineslo další regulaci dopravy v lázeňském centru,“ říká mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Kubera: Nedá se to kontrolovat

Naopak třeba v lázních Teplice zůstane vjezd do centra bez poplatku. Zaprvé je centrum dost malé a dá se to udělat i jinak a zadruhé v tom primátor Jaroslav Kubera (ODS) nevidí smysl.

„Jsme jedno z měst, které netrpí přebytkem vyhlášek ani komisí. Teď jsem zjistil, že některá města mají dokonce 40 komisí, protože ono je to placené. Je to omezení, které nikdo nebude dodržovat, protože to nikdo nemá sílu stoprocentně zkontrolovat,“ domnívá se Kubera.

Poplatek za vjezd do centra chystá ještě v letošním roce Brno. Naopak v Praze nic takového zastupitelé neplánují.

Ľubomír Smatana, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme