Trump se pokouší sjednotit republikány. Kvůli potyčkám ale musel zrušit mítink v Chicagu

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump musel zrušit svůj předvolební mítink v Chicagu. Přišly na něj totiž stovky jeho odpůrců, část z nich se dostala přímo do publika. Mezi nimi a příznivci Donalda Trumpa pak propukly násilné potyčky. Policie zatkla pět lidí. Dva zasahující policisty museli ošetřit lékaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump musel zrušit svůj předvolební mítink v Chicagu. Přišly na něj totiž i stovky jeho odpůrců

Donald Trump musel zrušit svůj předvolební mítink v Chicagu. Přišly na něj totiž i stovky jeho odpůrců | Zdroj: Reuters

Různá narušení na předvolebních shromážděních Donalda Trumpa jsou dost častá. Tentokrát to ale vypadá, že se organizátorům vymkla situace z rukou.

Trumpův tým se před volebními mítinky snaží odhalit možné narušitele a vyvést je dřív, než akce začne. To se dělo i tentokrát, organizátoři řadu lidí vyvedli, ale přesto jich uvnitř illinoiské univerzity ještě dost zůstalo.

Mítink už začal, začala hrát hudba na rozehřátí a Trump měl každou minutou vystoupit na pódiu. Trumpovi odpůrci ale rozvinuli transparenty jako například 'Nejsme násilníci'. Strhly se hádky, několik lidí se dokonce popralo, a tak organizátoři oznámili, že mítink je zrušený. Odpůrci Trumpa následně propukli v bouřlivý jásot.

Donald Trump později oznámil, že se mítink rozhodl zrušit po poradě s policií a s ohledem na zdraví lidí v publiku. Další setkání s voliči ale Trumpův tým prý rušit nehodlá. Kontroverzní podnikatel označil celý incident za dílo násilníků, kteří porušili ústavou garantovanou svobodu projevu a shromažďování.

Ostatní uchazeči o republikánskou nominaci na post prezidenta násilnosti odsoudili. Podle John Kasicha ale nese vinu za podobné incidenty na svých předvolebních setkáních sám Donald Trump, protože vede mimořádně konfrontační a agresivní kampaň.

S tím souhlasí i Ted Cruz. Připomněl například výroky Donalda Trumpa, který při jednom shromáždění nevybíravě vyhrožoval jednomu z vyrušujících posluchačů a řekl, že by ho nejraději zbil.

Podpora od Carsona

Donald Trump se přitom snaží za sebou sjednotit Republikánskou stranu. Jen pár hodin před nepovedeným mítinkem v Chicagu ho podpořil neúspěšný republikánský kandidát, neurochirurg Ben Carson.

Carson s Trumpem vystoupili na společné tiskové konferenci v miliardářově soukromém klubu v Palm Beach na Floridě. Carson tam připustil, že sice měl s Trumpem velké neshody, ale společně se rozhodli zakopat válečnou sekyru, protože je v sázce osud Spojených států.

„Za posledních několik let jsem Donalda Trumpa docela dobře poznal. Ve skutečnosti je to velmi inteligentní člověk, kterému Spojené státy leží na srdci. Jsou dva Trumpové - jeden je na pódiu, druhý je hodně přemýšlivý, sedí a uvažuje. Můžete si s ním výborně popovídat. To je Donald Trump, kterého začnete vídat víc a víc,“ uvedl Carson.

Donald Trump na to později odpověděl, že ho Ben Carson nejspíš vystihl velmi přesně:

„Jsem někdo, kdo dost přemýšlí. Jsem velký myslitel. Moje nápady jsou silné a obyčejně fungují.“

Ben Carson se z amerických primárek fakticky stáhl po neúspěchu ve volebním superúterý. Původně naznačil, že nikoho nepodpoří. Nakonec se tedy rozhodl jinak.

Trump tvrdí, že se o tom, co Carsonovi nabídne na oplátku za podporu vůbec nebavil, nicméně dodal, že je to pro něj důležitá podpora a rozhodně v další kampani s Carsonem počítá.

Svou roli v Carsonově rozhodnutí mohla sehrát i určitá animozita mezi ním a zatím druhým mužem v pořadí republikánských primárek, Tedem Cruzem. Ten totiž už v době volebních shromáždění v Iowě začátkem února tvrdil, že Ben Carson ukončí kandidaturu, což Carson vnímal jako ránu pod pás.

Donald Trump musel zrušit svůj předvolební mítink v Chicagu. Přišly na něj totiž i stovky jeho odpůrců | Foto: Reuters

Republikány teď čekají důležité primárky na Floridě. Donald Trump zatím stále jasně vede. Prohlásil dokonce, že nevidí důvod, aby se vedly další televizní debaty, protože na každou otázku už odpověděl nesčetněkrát.

Někteří republikáni se ale stále nevzdávají naděje, že by ho nakonec mohl někdo předstihnout. Iniciativa za nominaci šéfa sněmovny reprezentantů Paula Ryana ale neuspěla, protože ten o to neměl zájem.

Florida je skutečně důležitý stát, hraje se totiž o 99 delegátů a je to domovský stát Marca Rubia. Pokud tam nedokáže vyhrát, dá se očekávat, že kandidaturu stáhne. Podobné je to se státem Ohio s 66 delegáty, odkud pochází John Kasich. Jak na Floridě, tak v Ohiu je navíc volební systém takový, že vítěz bere všechny delegáty.

U demokratů je zatím neotřesitelná pozice Hillary Clintonové. Americká média se už intenzivně zabývají otázkou, jaké šance má Clintonová v závěrečném duelu proti Trumpovi. Průzkumy zatím dávají větší šance kandidátce demokratické strany.

Ani u demokratů ale ještě primárky nejsou zdaleka u konce. Barnie Sanders se rozhodně nevzdává. Hodně se teď v kampani demokratů mluví o imigraci, protože v primárkách na Floridě hraje velkou roli početná latinskoamerická menšina, která tam žije.

Donald Trump musel zrušit svůj předvolební mítink v Chicagu. Přišly na něj totiž i stovky jeho odpůrců | Foto: Reuters

ČRo, Ondřej Himmer, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme