Na severu Čech končí epidemie respiračních onemocnění, kromě Semilska

12. březen 2016

Chřipka a respirační onemocnění jsou na severu Čech na ústupu. Lépe je na tom Ústecký kraj, v Libereckém je situace horší. i tady ale nemocných ubývá. Epidemie přetrvává pouze na Semilsku.

V Ústeckém kraji chřipková epidemie pomalu končí. Oproti minulému týdnu klesl počet lidí s respiračním onemocněním otéměř deset procent a nemocných by mělo ubývat i v dalších týdnech. Krajská zdravotní proto zrušila dosavadní zákazy návštěv na jednotkách ARO a intenzivní péče v pěti největších nemocnicích Ústeckého kraje. Zákaz platil od 5. února.

Jak potvrdil ředitel ústecké Krajské hygienické stanice Josef Trmal, lékaři evidovali ještě před týdnem také téměř dvě desítky případů takzvané prasečí chřipky, nových je šest. "Některé mají poměrně lehký průběh, bez komplikací," doplnil Trmal.

Situace se zlepšuje také v Libereckém kraji, i když nemocných je tam více než v průměru v celé republice. Jeden člověk na začátku sezony v Libereckém kraji na chřipku i zemřel. Přesto už hygienici nemluví o epidemii. Ta ovšem pokračuje podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzany Balašové ještě na Semilsku. „Nemocní jsou hlavně senioři, školáci a mladí lidé,“ uvádí. Proto zatím dál platí zákaz návštěv na všech odděleních v jilemnické nemocnici, v semilské jen v oddělení následní ústavní péče.

Přestože už tedy mohou příbuzní a známí za svými blízkými na všechna oddělení většiny nemocnic na severu Čech, lékaři ještě doporučují vyhnout se takové návštěvě, pokud máte rýmu nebo kašel.

autor: bach | zdroj: ČTK
Spustit audio