OSN se zaměří na sexuální útoky ze strany modrých přileb

OSN přijala vůbec první rezoluci namířenou proti sexuálním útokům ze strany členů mírových misí. V případě podezření ze zneužívání hrozí celým kontingentům stažení z mise. Útočníci navíc přijdou o místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OSN

OSN | Zdroj: Reuters

OSN v loňském roce zaznamenala celkem 69 případů sexuálního zneužívání, ve kterých jsou obviněni členové takzvaných modrých přileb, naposledy ve Středoafrické republice.

Za rezoluci se postavily především Spojené státy. Jejich vyslankyně při OSN Samantha Powerová uvedla, že usvědčení útočníci přijdou o možnost dál sloužit v mírových misích.

Pokud se navíc ukáže, že velení misí dostatečně nevyšetří i pouhá podezření ze zneužívání, hrozí stažení celých kontingentů.

V mírových misích OSN slouží přes 100 tisíc vojáků a policistů, většinou z rozvojových zemí. Nejvíce obviněných je z Demokratické republiky Kongo, Maroka a Jihoafrické republiky.

Figuruje mezi nimi také jeden německý policista a voják ze Slovenska.

S přijetím rezoluce souhlasilo 14 členů Rady bezpečnosti. Hlasování se zdržel Egypt, kterému podobně jako Rusku a dalším zemím vadily kolektivní tresty proti celým kontingentům.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme