Rusko nebude jednat o výměně Savčenkové, dokud neskončí její soud

Rusko nekomentovalo informace, že už začalo s Ukrajinou vyjednávat o výměně důstojnice Naděždy Savčenkové za ruské zajatce. Podle ukrajinských médií jednají ministerstva spravedlnosti obou zemí o výměně čtyř Ukrajinců za 15 Rusů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková

Nadija Savčenková | Zdroj: ČTK

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že dokud soud se Savčenkovou neskončí a soudce nevynese rozsudek, nemůže být řeč o případné výměně ukrajinské důstojnice.

Zacharovová také varovala před pokusy zasahovat do práce ruských soudů zvenčí.

Podle ukrajinských médií začala ministerstva spravedlnosti jednat o výměně Naděždy Savčenkové, režiséra Olega Sencova a dalších dvou Ukrajinců. Na seznamu ruské strany je podle těchto zdrojů 15 ruských občanů – mezi nimi i dva rozvědčíci, které Ukrajinci zajali v Donbasu.

Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic.

Podle obžaloby v červnu 2014 navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Savčenková to ale odmítá. Podle obhajoby byla tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům.

Ruský soud vynese verdikt nad Savčenkovou při stání ve dnech 21. a 22. března. Obžaloba navrhla pro pilotku 23 let vězení. Protože od poloviny minulého týdne drží hladovku, obávají se ukrajinské úřady, že se vyhlášení rozsudku nemusí dožít.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme