První český sitcom Taková normální rodinka slaví 45. narozeniny

Doslova nesmrtelný seriál Taková normální rodinka baví televizní diváky všech generací od roku 1971. Příhody čtyř generací rodiny Hanákovy žijící pod jednou střechou napsala Fan Vavřincová. Dnes je to 45 let, co Československá televize odvysílala první díl. Ačkoli to tvůrci v době vzniku netušili, natočili vlastně první český sitcom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiřina Šejbalová v seriálu Taková normální rodinka

Jiřina Šejbalová v seriálu Taková normální rodinka | Foto: Česká televize

Fan Vavřincová s režisérem Oldřichem Dudkem tehdy postupovali jako podle nějakého návodu k natočení situační komedie amerického střihu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oblíbený český seriál Taková normální rodinka slaví 45. narozeniny. S herečkami Danielou Kolářovou a Janou Štěpánkovou mluvila o vzniku seriálu Veronika Štefanová

V obývací hale rodinné vily se v bláznivých situacích potkává devítičlenná rodina. Babička, která se pokouší v zájmu co nejlepší zápletky své detektivky nanečisto vyvraždit celou rodinu. Maminka zpívající operní árie. Tatínek, který si povídá se želvičkami jménem Poldinky. Dcera Pavla cvičící jógu i na stole, a její muž Petr, který se pořád schovává za noviny. Dvojčata, kterým nikdo neřekne jinak než raubíři. Mladá tetička Kateřina, která si do tohoto domácího šílenství přivádí ženicha.

Seriál byl plejádou vynikajících českých herců, jako byla Dana Medřická, Zdeněk Řehoř, Marie Rosůlková nebo Daniela Kolářová. Ta se v roli Kateřiny představila teprve jako začínající herečka.

„Taková exkluzivní společnost, ve které se člověk ocitl! Bylo to hrozně hezké i v tom, že když třeba vypadla technika, tak jsme hodinu čekali a ti báječní lidé nám povídali všechno možné okolo divadla. A my jsme tam s Hanzlíkem seděli a poslouchali je s nábožnou úctou a otevřenou pusou. Bylo to úžasné,“ vzpomíná herečka Daniela Kolářová.

Sitcom je zkrácenina slov situační komedie. Jde o specifický druh komediálního seriálu, ve kterém se často menší počet postav zabývá realitou obyčejných lidských životů. Mezi první světové sitkomy patří americké seriály I Love Lucy či The Honeymooners. V českém prostředí jsou to pak Nováci, Hospoda či Comeback.

V seriálu se měl objevit i Pavel Landovský, který měl původně hrát malíře pokojů. Protože se ale herec ocitl v nemilosti režimu, musely se již hotové scény přetočit. Jeho roli nakonec dostal Jaroslav Moučka.

V období normalizace byl na tvůrce vyvíjený nátlak, aby seriál přizpůsobili politické linii. Fan Vavřincová to ale odmítla.

„Když se po ní chtělo, aby děti chodily do pionýra a dospělí na nějaké schůze, tak to už nebyla její parketa. Ona měla tu možnost a sílu říct ne,“ říká herečka Jana Štěpánková, představitelka jogínky Pavly.

Seriál byl původně natočen v roce 1967 jako samostatná komedie, v roce 1971 pak bylo kvůli diváckému zájmu dotočeno dalších sedm epizod.

Režisér Dušan Klein v roce 2010 natočil filmové pokračování série s názvem Rodinka, kde si zahrála i řada původního obsazení.

Veronika Jošková Štefanová, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme