Do dražby jde auto britského prince Philipa. Odhadní cena je 16 milionů

Britský královský Aston Martin z roku 1954 bude v aukci. Tmavě zelený osobní vůz prince Philipa příští měsíc vydraží v anglickém Duxfordu. Vévoda z Edinburghu s unikátním vozem hodně cestoval a na projížďky často bral i svou choť, královnu Alžbětu II. To vše ještě předtím, než britskou automobilku Aston Martin po celém světě proslavil filmový James Bond.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava o Jamesi Bondovi v londýnském Filmovém muzeu: Aston Martin DB5 - Goldeneye (1995)

Výstava o Jamesi Bondovi v londýnském Filmovém muzeu: Aston Martin DB5 - Goldeneye (1995) | Foto: London Film Museum

Jak v souvislosti s dražbou vtipně poznamenal britský list Daily Mail, princ Philip měl technologické vychytávky v Aston Martinu ještě dřív než známý agent 007.

„Bylo tam speciální zrcátko a také třeba i telefon, kterým královský pár mohl volat přímo do Buckinghamského paláce. Je to auto, které měl vévoda z Edinburghu 7 let, vozil s ním prince Charlese do školy. Vlastně to bylo jedno z mála aut, které přímo vlastnil,“ vysvětluje motoristický novinář František Dvořák.

Odhadní cena královského Aston Martinu se pohybuje v přepočtu kolem 16 milionů korun. Sběratelé jsou však za historická auta schopni zaplatit i několikanásobně víc.

„Kupci často zůstávají anonymní. Nechtějí riskovat nebo se zaobírat obchodováním na burze nebo na investičních trzích. I tak se trh s historickými vozy nepohybuje zdaleka v takových výškách, jako například obchod s uměním a tak podobně,“ podotýká publicista Oliver Jahn.

Existují výjimky. Za bezmála 800 milionů korun se předloni prodalo rudé Ferrari 250 GTO Berlinetta. Zářný důkaz toho, že o umění jménem historické vozy, je na veřejných dražbách velký zájem.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme