V Terezíně teď můžete vidět kopie vzácných dopisů uložených v Izraeli

13. březen 2016

Dopisy prarodičů umělkyně a historičky Ruth Schreiberové jsou uloženy v izraelském muzeu Yad Vashem, kam je darovala. Teď máte jedinečnou příležitost přečíst si alespoň jejich kopie na výstavě v terezínském Muzeu ghetta, kde umělkyně vystavuje i své plastiky.

„Dopisy našla její teta, je to pozůstalost po prarodičích Ruth. Dopisů je dvě stě osmdesát, je to sdělení mezi lidmi, které rozdělila válka. A díky tomu, že si psali tak dlouho, jsou ty dopisy tak zajímavé,“ říká kurátor výstavy Miroslav Veselý.

Příběh prarodičů z období druhé světové války je velmi pohnutý. Dopisy byly jedinou šancí, jak být ve spojení. Po vyhnání z Německa museli prarodiče Ruth měnit místa, pohybovali se po celé Evropě a nemohli být spolu. „Byla to jediná možnost, jak se dozvědět, že ještě ten druhý žije,“ dodává Veselý.


Jednání o tom, že by světové známá výtvarnice vystavovala i v Terezíně, trvalo dva roky. Tak dlouho, protože Ruth Schreiberová měla několik obrovských výstav v USA. Teď si vzácné dopisy i její plastiky můžete prohlédnout v terezínském Muzeu ghetta do 31. května.

Dopisy mých prarodičů: výstava umělkyně a historičky s židovskými kořeny Ruth Schreiberové v Památníku Terezín

Jednání s Ruth o tom, že by světové známá výtvarnice vystavovala i v Terezíně, trvalo dva roky. Tak dlouho. protože měla několik obrovských výstav v USA. Teď si vzácné dopisy i její plastiky můžete prohlédnout v terezínském Muzeu ghetta do 31. května.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio