Česku podle lesníků hrozí nejhorší kůrovcová kalamita za posledních 20 let

Lesníci se připravují na nejhorší kůrovcovou kalamitu za posledních 20 let. Může za to suché a teplé počasí z posledních let. Lesy České republiky proto chystají sérii opatření, která mají zabránit milionovým škodám. Krizové scénáře připravuje také ministerstvo zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Mátl ukazuje kůru stromu, kterého napadl lýkožrout

Jaroslav Mátl ukazuje kůru stromu, kterého napadl lýkožrout | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

"Situace je opravdu vážná. Pokud by se opakoval průběh loňského léta, tedy souběh extrémních teplot a sucha, mohlo by dojít k vážnému poškození smrkových porostů a kůrovcové kalamitě," říká výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidinský a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Česku podle lesníků hrozí nejhorší kůrovcová kalamita za posledních 20 let. Mluvil o tom výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidinský

"Největší pravděpodobnost kalamity je v oblasti severovýchodní Moravy, kde jsou smrkové lesy z mnoha důvodů dlouhodobě oslabeny. Pak jsou to smrkové porosty v nižších polohách, kde je již dlouhodobý deficit půdní vlhkosti."

Lesníci vyhledávají stromy, které mají kůrovce, a zpracovávají je, aby zabránili jeho vylétnutí a rozšíření. Kladou také lapače.

Kvůli kůrovci a suchu půjdou k zemi miliony kubíků smrku. Česku tak hrozí i mimořádná krize na trhu s dřívím.

Lesáky tlačí čas

Harvestor Radima Bělešky pracuje v lesích na Libavsku každý den od rána až do tmy. Pokácet, odvětvit a nařezat na čtyřmetrovou kulatinu.

„Práce je dostatek, protože kůrovcová kalamita stále probíhá,“ říká Běleška.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lesích na Libavsku zpracovávají kůrovcovou kalamitu každý den od rána až do tmy. Natáčela tam Lenka Kratochvílová

„Tlačí nás termín. Jsme povinni zpracovat nahodilou kůrovcovou těžbu v porostech do 600 metrů nad mořem do konce března,“ uvádí hajný Tomáš Beloka.

Dělníci proto těží i teď v zimě. V podmáčeném terénu a bahně přitom těžké stroje často uvíznou. Tentokrát měl smůlu David Bříza.

„Vjel jsem do takového mokrého oka a zůstal jsem viset na pařezu. Máme tady jeden traktor, ten s tím ale nehne. Zavolali jsme proto druhý,“ vysvětluje řidič.

Kvůli suchu a kůrovci na Libavé loni vytěžili stovky tisíc kubíků dřeva. Škody šly do milionů. Letos prý ale bude ještě hůř, říká Jan Jeniš z Vojenských lesů a statků:

„První polovina letošního roku bude ve znamení doznívání loňského sucha. Suchem jsou často potrhané kořenové systémy. Smrky postupně usychají.“

Krize na trhu se dřevem

Podle odborníků hrozí, že smrk bude kvůli kůrovci a nadměrné těžbě neprodejný. A to v celé střední Evropě. Agrární komora už proto vyzvala ministerstvo zemědělství, aby připravilo krizové scénáře.

„Očekáváme kůrovcovou degradaci až třikrát horší než v loňském roce. Vlastníkům a zpracovatelům nabídneme určitou možnost a připravíme dotační titul, který by pomohl trhu s dřívím v případě, že dříví bude na trhu více než v loňském roce,“ plánuje náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář.

Jasno v tom má i lesák z Libavé Jan Jeniš: „Je to potřeba řešit. My jako lesníci musíme řešit věci, které se budou týkat budoucích generací.“

„Nejdlouhodobější strategie v boji s kůrovcem spočívá ve změně skladby lesa. Lesy ČR stejně jako ostatní vlastníci sází jiné dřeviny, než je smrk. Takové opatření se ovšem projeví až za desítky let,“ dodává Lidinský.

Lýkožrout smrkový

ČRo, Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme