Pětibojaři mají v Riu zásobu repelentů, viru zika se nebojí

Virus zika nepřestává dělat starosti především v Brazílii. Nepříliš známá nákaza se přitom netýká jen tamních obyvatel, ale nějak se k ní musí postavit i sportovci, kteří se chystají na srpnové olympijské hry. Nebo ti, kteří si tamní sportoviště jedou už teď vyzkoušet - jako třeba čeští moderní pětibojaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kuf a David Svoboda se rozehřívají před kvalifikací Světového poháru v moderním pětiboji v Riu de Janeiru

Jan Kuf a David Svoboda se rozehřívají před kvalifikací Světového poháru v moderním pětiboji v Riu de Janeiru | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Komáři tu asi někde budou, pravděpodobně jich nejvíc bude u koní. Ale zatím jsem se s nějakou invazí komárů nesetkal. Nevím proč, ale vůbec se toho nebojím, tak doufám, že se mi to nevymstí,“ říká David Svoboda, který bude v Riu obhajovat olympijské zlato z Londýna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravu pětibojařů v Riu sleduje zpravodaj ČRo David Koubek

Před cestou se trochu ziky bál, teď prý jako by nic. Na sportovišti se ale všichni stříkají repelenty, které vypadají jako povinná výbava. V nové hale na šerm v olympijském areálu Deodoro je chládek, ale venku pěkné vedro. A to možná zatím vadí českým reprezentantům víc.

Mnoho komárů zatím neotravovalo ani Jana Kufa. „Nevím, jestli je to tím, že je strašné horko a ani jim se nechce ven. Ale určitě to je riziko, na které se musí dbát. Repelenty se stříkáme každý den. Ondra (Polívka, pozn. red.) si přivezl nějakého predátora, který strašně smrdí, ale asi funguje,“ směje se.

Ondřej Polívka je třetí ve skupině, která do Ria přijela. Také na důsledné používání repelentů dohlíží reprezentační trenér moderních pětibojařů Jakub Kučera. I jeho krev už nějaký ten komár v Riu ochutnal.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

„Doufám, že nebyl infikovaný, ale pár štípanců máme. O současné situaci víme, máme s sebou repelenty, ale jestli to zabere, to neodhadnu. Mně ta situace tady nepřipadá jiná než v minulosti,“ přemýšlí šéf pětibojařské výpravy.

„Otázka je, jestli zika je aktuální problém, nebo se o něm jen víc mluví než v minulosti,“ dodává Kučera a možná má na mysli horečku dengue, kterou také přenášejí komáři a která je pro většinu lidí nebezpečnější.

 

Zdravím ze SP v Riu ! Po "namáhavějším" postupu ze včerejší kvalifikace mám za sebou netradičně i finálový šerm. Zatím...

Zveřejnil(a) David Svoboda dne 12. březen 2016

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme