Soukalová: Bylo by jednodušší být poslední než čtvrtá

Gabriela Soukalová odjede z mistrovství světa v Norsku bez medaile. I na poslední pokus skončila těsně pod stupni vítězů, v závodě s hromadným startem byla v cíli čtvrtá - o dvacet sekund za třetí Finkou Mäkäräinenovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Soukalová projela cílem závodu s hromadným startem jako čtvrtá

Gabriela Soukalová projela cílem závodu s hromadným startem jako čtvrtá | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Gabrielo, zase čtvrté místo. Co si říká závodnice, když je to těsně pod stupni vítězů. Zase jste se o medaili prala do posledního kola.

Moc to zamrzí. Možná by dnes bylo jednodušší být poslední než být čtvrtá. Jakákoli pozice je pro závodníka jednodušší. V Soči čtyřikrát čtvrtá, tady dvakrát… Docela to mrzí. Ale nemůžu být nespokojená, je to jeden z mých nejlepších výsledků v životě.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Gabrielaou Soukalovou mluvil v cíli reportér ČRo Tomáš Kohout

Není to výsledek, nad kterým bych si musela lámat hlavu. Mrzí mě, že jsme neměla dostatek sil vydržet s Kaisou a Laurou do posledních metrů. Ale od prvního kola jsem se snažila spíš držet v kontaktu než se o něco snažit. Dnes na to běžecky prostě nebylo.

Co jste si říkala při odjezdu ze čtvrté střelby? Laura Dahlmeierová i Kaisa Mäkäräinenová jsou vynikající běžkyně.

Věděla jsem, že tam není šance. Už na první rovince po střelnici byl velký kalup. Snažila jsem se s nimi držet ještě pod ten největší kopec. Tam jsem na ně měla tak 10 metrů a díky skvělým lyžím se mi podařilo se jim ještě přiblížit. Ale tempo na mě bylo už tak vysoké, že mi na posledním kopci došlo, takže jsem tam skoro šla chůzí.

Lyže jste zmínila, i s jednou chybou se dalo závodit, což jste ukázala. Co hůlka? Zase jste ji musela měnit.

Moje hloupost. Zase se mi nepodařilo trefit do poutka. Chtěla jsem co nejrychleji odjet a zase jsem zazmatkovala. Když jsem se ohlédla, bylo tam tolik závodnic, že v zájmu bezpečí všech jsem radši bez hole pokračovala asi 150 metrů.

Soukalová na závěr MS dojela 4. O medaili přišla v posledním kole

Číst článek

Asi by nebyl dobrý nápad zastavit a vracet se. To bych ztratila víc než takhle, kdy jsem si pro ni dojela. Podal mi ji fyzioterapeut Roman Karpíšek.

Při jednom z nástřelů jste říkala, že vám slzí oči, teď v nich je zase vidět vlhko. Je to to „nástřelové“, nebo se tam derou slzy?

Slzy se nederou. Tyhle věci beru sportovně. Vím, že to není má poslední šance. Doufám, že nejlepší umístění na mě ještě čekají. Kdyby to tady vyšlo, byla by to už moc velká pohádka. Takhle mám obrovskou motivaci se dál zlepšovat a během letní přípravy ze sebe vytáhnout maximum pro další MS a olympiády.

V nové sezoně ale ještě hlavou být nemůžete. Za týden vás ještě čeká boj o velký křišťálový glóbus.

Byla by chyba, kdybych zůstávala hlavou tady. Když to necinklo tady, mým dalším snem je mít medaili z individuálních závodů z dalších MS a olympiády. A Světový pohár se uvidí. Už je to asi napsané v osudu, teď už si to musíme jen odžít.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme