Británie chce chránit ohrožené mořské živočichy s využitím dronu

Proti nelegálnímu rybolovu chce Velká Británie bojovat pomocí bezpilotních plavidel. Podmořský dron už začal monitorovat rezervaci v Tichém oceánu, informovala televize BBC. Na moři dron vydrží v nepřetržitém provozu celé měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na mořském dně

Na mořském dně | Foto: Gettyimages + Isifa

Bezpilotní plavidla mají hlídat oblast kolem Pitcairnových ostrovů, což je zámořské území Velké Británie.

Spojené království tam loni vytyčilo chráněnou zónu o velikosti 834 tisíc čtverečních kilometrů. V rezervaci žije více než 1200 druhů ryb, mořských savců i ptáků – řada z nich se nenachází nikde jinde na světě. Také jsou tam korálové útesy.

Dron začal v oblasti hlídkovat na konci února. Britské úřady ho nechávají monitorovat zóny, kde se nesmí rybařit. Dron odesílá data přes satelit do řídicí místnosti a měl by upozornit například na neoprávněné používání vlečných sítí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie chce chránit ohrožené mořské živočichy s využitím dronu

Bezpilotní plavidlo na sobě má také kameru, která může vyfotit rybářskou loď v chráněném území a díky satelitům přesně určit její polohu.

Zařízení tvoří dvě části – plovák s bateriemi a solárními panely je propojen několikametrovým lanem s podmořským zařízením s ploutvemi. Odkud bere energii na mnohaměsíční plavby, vysvětlil jeden z jeho vývojářů Roger Hine:

„Náš dron je unikátní tím, že dokáže využít energii z vln k pohybu kupředu. Někdy nejsou na moři žádné vlny a panují podobné podmínky jako na jezeře. V tom případě ale bývá slunečné počasí a náš dron může získávat víc energie ze tří solárních panelů.“

Dron také monitoruje počasí, sbírá data o teplotě a slanosti vody, vlnách nebo znečištění. Zároveň proto slouží k vědeckému výzkumu.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme