V německých regionálních volbách výrazně posílila protiimigrační strana AfD

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové ztratila hlasy ve všech třech spolkových zemích, kde se dnes konaly volby. Podle průběžných výsledků skončila druhá v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falci a zvítězila v Sasku-Anhaltsku, nikde ale neobhájila volební zisk z roku 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve všech třech spolkových zemích výrazně uspěla populistická Alternativa pro Německo (AfD)

Ve všech třech spolkových zemích výrazně uspěla populistická Alternativa pro Německo (AfD) | Zdroj: Reuters

Výrazně naopak uspěla pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), která skončila v Sasku-Anhaltsku na druhém a v ostatních dvou zemích na třetím místě. Volby byly považovány za hodnocení kancléřčiny uprchlické politiky.

V Sasku-Anhaltsku má po sečtení dvou třetin okrsků CDU 30 procent hlasů, o 2,5 procenta méně než v minulých volbách, a vše naznačuje tomu, že bude mít velké potíže sestavit koaliční vládu. Druhá AfD získala 24,8 procenta. Postkomunistická Levice je třetí s 16 procenty a sociální demokracie (SPD), která vládne s CDU na spolkové úrovni, získala 10,5 procenta, tedy polovinu hlasů proti roku 2011. Těsně pod pětiprocentní hranicí pro vstup do zemského sněmu jsou Zelení a liberální FDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní strany v německých regionálních volbách propadly, posílila naopak protiimigrační strana AfD. Podrobnosti má zpravodaj ČRo Pavel Polák

V Porýní-Falci je po sečtení 90 procent hlasů jasným vítězem SPD, která získala 36,2 procenta. Druhou CDU podpořilo 31,8 procenta voličů, o 3,4 procenta méně než před pěti lety.

Strana promarnila pětiprocentní náskok na SPD, který měla ještě na začátku roku. Třetí skončila AfD s 12,7 procenta hlasů. Do zemského sněmu se dostali ještě FDP s 6,2 procenta a Zelení s 5,2 procenta hlasů.

V Bádensku-Württembersku poprvé v německé historii vyhráli zemské volby Zelení, po sečtení zhruba poloviny hlasů mají 30,5 procenta. Druhá CDU má podporu 27 procent voličů, proti minulým volbám ztratila třetinu hlasů. Třetí AfD získala 14,9 procenta a čtvrtá SPD 12,7 procenta hlasů, což pro ni znamená propad o 10,4 procentního bodu. Do zemského sněmu se dostala ještě FDP s 8,3 procenta hlasů.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) podle předběžných odhadů ztratila hlasy ve všech třech spolkových zemích | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Hlasování provázela podle odhadů nadprůměrná účast. Dnešní volby totiž byly první možností, kdy se němečtí voliči mohli vyjádřit k uprchlické krizi. Do Německa loni přijelo 1,1 milionu běženců, za první dva měsíce letošního roku nejméně 150 tisíc osob. Merkelová dávala od počátku najevo vstřícnost k migrantům, kladně se k jejich příchodu stavěli i zástupci SPD a Zelených.

Za úspěchem protiimigrační strany AfD stojí zejména skutečnost, že se jí podařilo zmobilizovat občany, kteří běžně k volbám nechodí. Vládnoucí strany jsou zaskočené, protože výrazný úspěch AfD zkomplikuje sestavování koaličních vlád.

Průzkum ZDF mezi voliči ale ukázal, že lidé nečekají, že by AfD dokázala situaci vyřešit. Tři čtvrtiny lidí, kteří dali svůj hlas populistům, to udělali kvůli tomu, aby vyjádřili nesouhlas s postojem zavedených stran. Jen čtvrtina prý volila AfD pro její politický program.

ČTK, ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme