Kolem miliónu Brazilců vyšlo do ulic. Protestovali proti prezidentce Rousseffové

V Brazílii se protestuje proti prezidentce Dilmě Rousseffové. V asi 160 městech po celé zemi se podle odhadů policie sešel téměř milion lidí. Levicová Strana pracujících Dilmy Rousseffové a další koaliční partneři jsou zapletení do velkého korupčního skandálu. Brazílie také prožívá největší ekonomický propad za poslední čtvrtstoletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Sao Paulu

Demonstrace v Sao Paulu | Zdroj: ČTK

Je to už několikátý protest za rok a půl, kdy prezidentka Rousseffová jen těsně obhájila post šéfky vlády.

Demonstranty povzbudily i zesílené kroky brazilské justice proti jejímu politickému mentorovi, exprezidentovi Lulovi da Silvovi. Prokurátoři vyšetřují jeho možné zapojení do velké korupční sítě kolem polostátního ropného gigantu Petrobras a navrhují jeho zatčení.

Prezidentka označila stíhání Luly za nemístné a absurdní a zároveň odmítla výzvy k rezignaci. V parlamentu se projednává možnost jejího vyšetřování a odvolání.

Karikatury exprezidenta Luly da Silvy a prezidentky Rousseffové | Foto: ČTK

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme