Problémy s pamětí se objevují už po 25. roce. Experti poradí, jak cvičit mozek

Dneškem začíná Národní týden trénování paměti. Odborníci budou zájemcům připomínat, jak je důležité cvičit mozek. Po republice se ode dneška až do neděle koná přes 300 přednášek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurz trénování paměti v Berouně

Kurz trénování paměti v Berouně | Foto: Lucie Zemanová

Problémy s pamětí se podle předsedkyně České společnosti pro trénování paměti Dany Steinové začínají objevovat už po 25. roce života.

„Zpočátku si třeba nemůžeme vzpomenout na jméno osoby, kterou známe, na jméno místa, které jsme navštívili. Postupně se přidávají i další problémy, třeba si nezapamatujeme obsah filmu, který jsme právě viděli nebo obsah knihy, kterou jsme právě dočetli.“

Po padesátce trpí zhoršením pamět už polovina lidí, po sedmdesátce jsou to dokonce tři čtvrtiny. Mozek má přitom schopnost učit se až do devadesátky a může pracuje stejně dobře jako mozky mladší. Je ale třeba s ním pracovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jednom z kurzů pro trénování paměti natáčela Veronika Hlaváčová

V Česku působí skoro dvě tisícovky trenérů paměti. Nejčastěji pracují s lidmi po poškození mozku, s dyslektiky nebo se seniory.

Trénovat paměť si chodí na jeden z pražských kurzů třeba 69 letá Aranka Milerová. Naučila se se nazpaměť například mobilní čísla svých příbuzných. Pomocí mnemotechnických pomůcek jich umí deset.

„Můžu vám říct, že se mi to neskonale vyplatilo. Moji příbuzní se dobře narodili, takže já jsem si ta čísla sestavila podle dat narození, takže je to výborné.“

Celosvětová akce s názvem "Týden uvědomění si mozku" se koná od roku 1996, letos má tak 20. výročí. Česko se k ní připojilo svým "Národním týdnem trénování paměti" poprvé v roce 2005.

Lektorka trénování paměti Dana Steinová | Foto: Alžběta Švarcová

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme