K Marsu míří evropská sonda. V atmosféře planety bude hledat stopy života

Evropa se zapojuje do hledání života na Marsu. Z kazašského kosmodromu Bajkonur dnes úspěšně odstartovala první sonda projektu ExoMars. K rudé planetě by měla dorazit v říjnu. Družice evropské a ruské kosmické agentury bude v atmosféře Marsu hledat plyny, které by mohly ukazovat na výskyt živých organismů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská sonda projektu ExoMars míří k rudé planetě. Do vesmíru ji vynesla ruská raketa Proton

Evropská sonda projektu ExoMars míří k rudé planetě. Do vesmíru ji vynesla ruská raketa Proton | Zdroj: ČTK

Sonda na Mars zároveň dopraví přistávací modul, který prověří místo dosednutí pro robotické vozítko. To by se mělo na povrch rudé planety dostat za dva roky a na této misi se budou podílet i Češi.

„Projekt ExoMars patří k největším výzvám pro Evropskou kosmickou agenturu. Statisticky jsou mise na Mars úspěšné jen z 50 procent. My proto chceme udělat všechno, co je v našich silách, abychom patřili k té úspěšnější polovině," řekl Českému rozhlasu ředitel Evropského střediska kosmických operací Rolf Densing.

Malá úspěšnost marsovských misí podle Densinga není to jediné, s čím se musí projekt ExoMars vyrovnat.

„Na Mars se dá navíc létat jen každé dva roky, což souvisí s konstelací této planety a Země. Startovací okno je ke všemu velmi krátké. Trvá jen pár dní. Pokud bychom z jakéhokoli důvodu nemohli odstartovat teď, budeme muset čekat další dva roky."

V roce 2018 by se ale k Marsu už mělo vydat robotické vozítko. Na povrchu planety bude odebírat vzorky půdy a hledat v nich stopy po organických látkách. Přispěje k tomu i přístroj na analýzu elektromagnetických vln z České republiky.

Na projektu ExoMars spolupracuje Evropská kosmická agentura s ruskou agenturou Roskosmos. Sondu do vesmíru vynesla ruská raketa Proton a k Marsu by měla dorazit 19. října. Známky života na rudé planetě pak bude hledat do roku 2022.

Pro Rusy může tato mise znamenat první úspěšný návrat k rudé planetě po více než 25 letech.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme