Tesco v ČR rozprodává majetek, má už prý kupce pro centrum v Letňanech

Obchodní řetězec Tesco prý v Česku začíná rozprodávat majetek. Společnost je podle serveru E15 před podpisem smlouvy o prodeji Obchodního centra Letňany, které je rozlohou 125 tisíc metrů čtverečních největší v Česku. Nový majitel, americká investiční společnost, by za centrum mohla podle odhadů zaplatit až 10 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrum (ilustrační foto)

Obchodní centrum (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle serveru E15 je podpis smlouvy mezi oběma stranami velmi pravděpodobný, ani jedna společnost se ale k transakci vyjadřovat nechce, a tak i cena se pouze odhaduje. Podle dřívějších informací by se ale mohla vyšplhat až na téměř 8 a půl miliardy korun.

Například pražské obchodní centrum Palladium, které má mezi obchodními domy nejvyšší tržby i nájmy v Česku, se podle neoficiálních informací loni prodalo za 16 miliard.

Americká investiční společnost CBRE Global Investors, která má o Letňanské obchodní centrum Tesco zájem, je podle svých internetových stránek jednou z největších společností investujících do nemovitostí, která spravuje majetek v hodnotě 89 miliard amerických dolarů.

Podle E15 společnost jen loni investovala do realit přes 21 miliard dolarů, tedy nejvíc v historii společnosti. Polovinu z této částky firma utratila v Evropě. Právě investoři ze Spojených států byli v loňském roce na Českém trhu v komerčních nemovitostech nejaktivnější ze všech.

Tesco přiznává, že se mu v České republice nedaří. Řetězci v posledních letech klesaly prodeje. Loni se dokonce spekulovalo o tom, že zvažuje odchod ze střední Evropy. Firma to ale nepotvrdila.

Z Česka odešlo několik obchodních řetězců

Z českého trhu už některé řetězce kvůli silnému konkurenčnímu boji zmizely. Patří mezi ně třeba belgická obchodní síť Delvita, která se proměnila na Billu, Plus Discount, který převzala firma Rewe, provozující řetězce Billa a Penny Market, nebo francouzský obchodní řetězec Carefour, který koupilo právě Tesco.

Odešel také rakouský řetězec Interpsar, který koupila nizozemská firma Ahold. Po návratu do Česka neuspěl ani řetězec Julius Meinl, který se snažil prosadit v centru Prahy na Můstku v třípatrovém paláci s luxusnějšími potravinami. O ty ale nebyl takový zájem, jaký společnost očekávala, a tak se po necelých třech letech dveře pro zákazníky uzavřely.

Kvůli ztrátovosti prodal většinu svých hobymarketů v Česku i řetězec Baumax. Obchody pro kutily převzali částečně OBI a polský řetězec Merkury Market.

Tesco | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme